Konferencja prasowa dotycząca akcji ,,Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie”

W dniu dzisiejszym – 24 maja 2021 roku odbyła się konferencja prasowa informująca o kontynuacji akcji Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego ,,Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie”. Akcja skierowana jest do mieszkańców Województwa Lubuskiego. Zachęca do świadomego kupowania produktów lokalnych po sąsiedzku. Podczas konferencji prasowej Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pan Stanisław Tomczyszyn oraz Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego […]

Wtorkowe konsultacje z Ekspertem do spraw księgowych

Zapraszamy serdecznie na dzisiejsze (11.05.2021) konsultacje z Ekspertem. Zakres naszych konsultacji dla Producentów i Wytwórców z Województwa Lubuskiego został rozszerzony o konsultacje z zakresu księgowości. W godzinach 13:00 – 15:00 na Wasze pytania z zakresu księgowości odpowie Pani Justyna Janota. Justyna Janota – ekspert w zakresie oceny projektów EFS POWER, posiada certyfikaty Ministerstwa Infrastruktury i […]

VIII posiedzenie Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego

28 kwietnia 2021 roku odbyło się VIII Posiedzenie Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. W wyniku panującej sytuacji epidemiologicznej obrady odbyły się w formie zdalnej. Na wideokonferencji prowadzonej przez Przewodniczącą Rady – Panią Grażynę Dereń obecnych było 14 Członków Rady. Dyrektor LCPR – Pan Jacek Urbański rozpoczynając VIII Posiedzenie Rady Programowej raz jeszcze pogratulował Członkom […]

Poszerzamy zakres konsultacji wtorkowych

Już od najbliższego wtorku poszerzamy zakres naszych konsultacji dla Producentów i Wytwórców z Województwa Lubuskiego. Od 20 kwietnia będzie możliwość skonsultowania również wszelkich kwestii z zakresu księgowości z Panią Justyną Janotą. Justyna Janota – ekspert w zakresie oceny projektów EFS POWER, posiada certyfikaty Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju potwierdzający zakończenie szkoleń i zdanie egzaminu w 1 […]

Konferencja podsumowująca projekt Baltic Sea Food

25.03.2021 odbyła się wirtualna konferencja zamykająca projekt “Baltic Sea Food”. W wydarzeniu wzięło udział ok. 240 uczestników z 10 krajów. W bloku polskim koordynator projektu, będąca jednocześnie członkinią Rady Programowej Pani Aneta Mazurek podsumowała projekt Baltic Sea Food. Zaprezentowano prezentacje inicjatyw, działających na rzecz producentów regionalnych: Smaki Dziedzictwa – inicjatywy członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a […]

Wielkanocny kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia

10 kg wędlin, 10 kg nabiału, 17 butelek oleju rzepakowego, 6 butelek wina, tłoczone soki, 5 słoików miodu, chleby, mazurki, makowce, babki wielkanocne, baranki, zające z chleba, ciasta bezglutenowe, rogaliki drożdżowe, ciastka, mini chlebki, pierniki, musztardy z chrzanem, konfitury, kiszonki, nalewki, kawa ziarnista, wyroby rękodzielnicze; te wszystkie produkty znalazły się w koszu wielkanocnym przygotowanym w […]

Na posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Lubuskiego o sprawach ważnych dla Lubuskich Pszczelarzy

Z inicjatywy Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego problemami lubuskich pszczelarzy zainteresowała się Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Lubuskiego. Na czwartkowym posiedzeniu prezentowały się Lubuski Związek Pszczelarzy i Wojewódzki Związek Pszczelarzy. Prezes LZP Pan Lesław Tetera wraz z Panem Marianem Grzywaczem, Prezesem WZP przedstawili plany działania, wskazali potrzeby i problemy z jakimi borykają się Związki. […]

Kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia

Drodzy Wytwórcy, Producenci, z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego po raz kolejny organizuje akcję „Kosz pełen zdrowia dla Służby zdrowia”. Biały personel jest cały czas w pełni gotowości i niesie pomoc najbardziej potrzebującym. Tym razem jednostka postanowiła wesprzeć Załogi karetek pogotowia – LEKARZY i RATOWNIKÓW MEDYCZNYCH będących na pierwszej linii frontu […]

Rozstrzygnięcie konkursu „Wariacje z Jajem”

Miło nam poinformować że konkurs pn. „Wariacje z Jajem” został rozstrzygnięty. Komisja konkursowa oceniała prace pod kątem estetyki, oryginalności pomysłu, atrakcyjności formy oraz techniki wykonania. Największą ilość punktów zdobyła wariacja Pani Sylwii Gromackiej – Staśko wykonana techniką mieszaną , malowaną z elementami drewnianymi i metalowymi. Tuż za nią uplasowała się praca Pani Ireny Jankowskiej, jajko […]

Podsumowanie drugiego cyklu szkoleń w ramach Akademii Producenta

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w ramach prowadzonej Akademii Producenta na przełomie lutego i marca po raz kolejny zorganizowało cykl szkoleń tematycznych przeznaczonych dla lubuskich producentów, wytwórców, rękodzielników i usługodawców związanych z branżą. Odbywające się szkolenia były całkowicie bezpłatne. W dobie koronawirusa, mając na względziebezpieczeństwo uczestników i prowadzących zostały przeprowadzone w formie ONLINE. Tematyka szkoleń została […]