Strefa Produktu Regionalnego podczas Jarmarku Winobraniowego

W dniach 04 – 12 września br. w Zielonej Górze odbywał się Jarmark Winobraniowy, podczas którego Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego organizowało Strefę Produktu Regionalnego. Podobnie, jak w ubiegłych latach Strefa znajdowała się przy pomniku Św. Urbana przy Placu Powstańców Wielkopolskich, koło Filharmonii. Na odwiedzających czekała szeroka paleta produktów spożywczych i rękodzielniczych od Lubuskich Producentów. Strefa […]

Tytuły “Ambasador” Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego rozdane podczas XXII Lubuskiego Święta Plonów w Żaganiu

05 września podczas XXII Lubuskiego Święta Plonów w Żaganiu, czyli dożynek wojewódzkich na scenie wręczone zostały wyjątkowe wyróżnienia – „Ambasadory” Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. W związku z tym, że w ubiegłym roku, ze względu na pandemię nie wręczono żadnych odznaczeń,w tym roku kapituła przyznała aż 6 wyróżnień. Tytuł Ambasadora otrzymali: Pan JAN ŚWIREPO – Radny […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas XXII Lubuskiego Święta Plonów

05 września podczas XXII Lubuskiego Święta Plonów w Żaganiu, czyli Dożynek wojewódzkich Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego. W naszej Strefie wystawiło się aż 22 producentów lubuskich, którzy zaprezentowali paletę produktów regionalnych. W ich asortymencie znaleźć można było najlepsze regionalne miody, oleje, produkty mięsne, pieczywo, sery kozie, pierniki, rękodzieło, wina, browary, sukulenty oraz […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas Jarmarku Winobraniowego 2021

Hej Winobranie! Dni Miasta Zielona Góra WINOBRANIE 2021 trwają w najlepsze, a przy nich Strefa Produktu Regionalnego Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Wystawcy produktów regionalnych i lokalnych oraz Rękodzielnicy czekają na Was na Placu Powstańców Wielkopolskich przy głównej scenie. W naszej Strefie na ten weekend znajdziecie:Mr.Lodzik Szprotawa wspaniałe lody tradycyjneChleby od Pani Ani z TradycjiDREVA drewniane […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas Święta Miodu

W niedzielę 22.08 w Muzeum Etnograficznym w Zielnej Górze-Ochli odbyło się Święto Miodu, coroczne wydarzenie organizowane przez Muzeum Etnograficzne prezentujące pszczelarzy z województwa, paletę ich produktów oraz inne produkty regionalne i lokalne. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego podczas wydarzenia zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego w której wystawiali się producenci produktów regionalnych z województwa. W naszej Strefie organizowane […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas Dożynek Diecezjalnych w Rokitnie

15 sierpnia przypadało Wniebowzięcie NMP. W tym dniu w Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie obyły się Dożynki Diecezjalne. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego podczas Dożynek zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego, w której wystawili się: Urszula Szadyko Art-Viki Gospodarstwo Pasieczne Laudaccy Pracownia Florystyczna Grażyna Głowaczewska, Pasieka Trzebiszewo, Rozetta Filipek, Gospodarstwo Rolne Wiesław Dudek, Gospodarstwo Rolne Henryk […]

Rarytas Lubuski w kuchni – Rarytas w sadzie – przepisy na dania z wykorzystaniem owoców, warzyw, kaczki oraz ryby

11 sierpnia 2021 roku w Pałacu w Solnikach odbył się pokaz kulinarny, przygotowywany w ramach spotkania ,,Rarytas w Sadzie” w ramach cyklu kulinarnego ,,Rarytas Lubuski w kuchni” Szef kuchni Paweł Salamon przygotował pokaz kulinarny, w którym zaprezentował dania wykonane na bazie owoców, warzyw, kaczki oraz ryb. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Zarządu Województwa Lubuskiego Pani Marszałek […]

Rarytas Lubuski w sadzie

11 sierpnia 2021 roku odbyło się piąte spotkanie w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Zaproszeni goście podczas spotkania w Pałacu w Solnikach mieli możliwość zobaczenia przepięknej okolicy pałacu, w tym sadu owocowego oraz spróbować dań, przygotowanych z produktów regionalnych. Podczas spotkania dania na bazie produktów regionalnych przygotowywane były przez szefa kuchni Pawła Salamona. Głównymi […]

Warsztaty z Pasieką Alek

Zapraszamy serdecznie do naboru na warsztaty z Producentem Regionalnym, organizowane we współpracy z Twój Zielony Targ! 25 lipca 2021 roku odbędą się warsztaty miodziarskie, które poprowadzi Pan Dawid Grześkowiak z Pasieki Alek. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość dowiedzieć się więcej o właściwościach miodu oraz samodzielnie ukręcić w miodarce miód. Warsztaty odbywały się na Twoim […]

Rarytas Lubuski w kuchni – przepisy na dania z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół

Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w Przystań Tu w Cigacicach obfitował w dania kuchni ekologicznej. Królowały potrawy z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół. Uczestnicy spotkania mieli możliwość poznania przepis na szarpaną wołowinę, bakłażan z kozim serem oraz napar z tataraku. Czy wiecie że tatarak: został przywieziony z Azji przez Tatarów […]