Konferencja podsumowująca projekt Baltic Sea Food

25.03.2021 odbyła się wirtualna konferencja zamykająca projekt “Baltic Sea Food”. W wydarzeniu wzięło udział ok. 240 uczestników z 10 krajów. W bloku polskim koordynator projektu, będąca jednocześnie członkinią Rady Programowej Pani Aneta Mazurek podsumowała projekt Baltic Sea Food. Zaprezentowano prezentacje inicjatyw, działających na rzecz producentów regionalnych: Smaki Dziedzictwa – inicjatywy członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a […]

Wielkanocny kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia

10 kg wędlin, 10 kg nabiału, 17 butelek oleju rzepakowego, 6 butelek wina, tłoczone soki, 5 słoików miodu, chleby, mazurki, makowce, babki wielkanocne, baranki, zające z chleba, ciasta bezglutenowe, rogaliki drożdżowe, ciastka, mini chlebki, pierniki, musztardy z chrzanem, konfitury, kiszonki, nalewki, kawa ziarnista, wyroby rękodzielnicze; te wszystkie produkty znalazły się w koszu wielkanocnym przygotowanym w […]

Na posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Lubuskiego o sprawach ważnych dla Lubuskich Pszczelarzy

Z inicjatywy Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego problemami lubuskich pszczelarzy zainteresowała się Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Lubuskiego. Na czwartkowym posiedzeniu prezentowały się Lubuski Związek Pszczelarzy i Wojewódzki Związek Pszczelarzy. Prezes LZP Pan Lesław Tetera wraz z Panem Marianem Grzywaczem, Prezesem WZP przedstawili plany działania, wskazali potrzeby i problemy z jakimi borykają się Związki. […]

Kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia

Drodzy Wytwórcy, Producenci, z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego po raz kolejny organizuje akcję „Kosz pełen zdrowia dla Służby zdrowia”. Biały personel jest cały czas w pełni gotowości i niesie pomoc najbardziej potrzebującym. Tym razem jednostka postanowiła wesprzeć Załogi karetek pogotowia – LEKARZY i RATOWNIKÓW MEDYCZNYCH będących na pierwszej linii frontu […]

Rozstrzygnięcie konkursu „Wariacje z Jajem”

Miło nam poinformować że konkurs pn. „Wariacje z Jajem” został rozstrzygnięty. Komisja konkursowa oceniała prace pod kątem estetyki, oryginalności pomysłu, atrakcyjności formy oraz techniki wykonania. Największą ilość punktów zdobyła wariacja Pani Sylwii Gromackiej – Staśko wykonana techniką mieszaną , malowaną z elementami drewnianymi i metalowymi. Tuż za nią uplasowała się praca Pani Ireny Jankowskiej, jajko […]

Podsumowanie drugiego cyklu szkoleń w ramach Akademii Producenta

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w ramach prowadzonej Akademii Producenta na przełomie lutego i marca po raz kolejny zorganizowało cykl szkoleń tematycznych przeznaczonych dla lubuskich producentów, wytwórców, rękodzielników i usługodawców związanych z branżą. Odbywające się szkolenia były całkowicie bezpłatne. W dobie koronawirusa, mając na względziebezpieczeństwo uczestników i prowadzących zostały przeprowadzone w formie ONLINE. Tematyka szkoleń została […]

Weź udział w konkursie na ,,Wariacje z jajem”

Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie wielkanocnym pn. „Wariacje z Jajem” Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego z siedzibą w Zielonej Górze mając na celu, popularyzację twórczości rękodzielniczej, propagowanie tradycji i folkloru związanego ze Świętami Wielkanocnymi organizuje konkurs „Wariacje z Jajem” Aby wziąć w nim udział należy wykonać dowolną techniką rękodzielniczą jedno jajko wielkanocne i dostarczyć osobiście […]

Zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnym szkoleniu organizowanym w ramach Akademii Producenta „Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego. Zasady produkcji żywności ekologicznej”

Dziś tj. 04 marca rusza rekrutacja na czwarte szkolenie w ramach Akademii Producenta, które odbędzie się w czwartek 11 marca w godzinach 13:00 – 17:00. Rekrutacja trwa od 04.03.2021 do 10.03.2021 (do godz. 10:00)(liczba miejsc ograniczona) Temat szkolenia: – „Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego. Zasady produkcji żywności ekologicznej” Program szkolenia: 1. System kontroli […]

Marcowe terminy konsultacji z Ekspertem!

W marcu kontynuujemy  wtorkowe konsultacje z ekspertem,  przeznaczone dla Lubuskich Producentów. Konsultacje odbędą się telefonicznie, co 2 tygodnie w godzinach  09.00 – 15.00. Zapraszamy do zapoznania się z terminarzem najbliższych konsultacji. Informujemy, że wszystkie konsultacje są całkowicie darmowe. W trosce o bezpieczeństwo oraz z zachowaniem obowiązujących obostrzeń eksperci będą pełnili dyżur telefonicznie pod numerem 68 326 74 01. Zapraszamy również […]

Ruszył nabór na szkolenie poświęcone Sprzedaży towarów i usług bez działalności gospodarczej w świetle Ustawy Prawo Przedsiębiorców

Wczoraj tj. 25 lutego ruszyła rekrutacja na trzecie szkolenie w ramach Akademii Producenta, które odbędzie się w czwartek 04 marca w godzinach 14:00 – 18:00. Rekrutacja trwa od 25.02.2021 do 03.03.2021 (do godz. 10:00)(liczba miejsc ograniczona) Temat szkolenia: – „Sprzedaż towarów i usług bez działalności gospodarczej w świetle Ustawy Prawo Przedsiębiorców” Program szkolenia: Aspekty prawne […]