Warsztaty z Pasieką Alek

Zapraszamy serdecznie do naboru na warsztaty z Producentem Regionalnym, organizowane we współpracy z Twój Zielony Targ! 25 lipca 2021 roku odbędą się warsztaty miodziarskie, które poprowadzi Pan Dawid Grześkowiak z Pasieki Alek. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość dowiedzieć się więcej o właściwościach miodu oraz samodzielnie ukręcić w miodarce miód. Warsztaty odbywały się na Twoim […]

Rarytas Lubuski w kuchni – przepisy na dania z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół

Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w Przystań Tu w Cigacicach obfitował w dania kuchni ekologicznej. Królowały potrawy z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół. Uczestnicy spotkania mieli możliwość poznania przepis na szarpaną wołowinę, bakłażan z kozim serem oraz napar z tataraku. Czy wiecie że tatarak: został przywieziony z Azji przez Tatarów […]

Rarytas nad Odrą

9 lipca 2021 roku w Porcie w Cigacicach odbyło się czwarte spotkanie w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – Rarytas nad Odrą. W piątek do tego urokliwego i niepowtarzalnego miejsca zawitał Jubileuszowy XXV Flis Odrzański, który przemierza Odrę na odcinku Ścinawa – Szczecin, czyli trasę 414 km. Odwiedzający oprócz wspólnego przywitania flisaków mieli możliwość […]

Warsztaty organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Twój Zielony Targ

Pierwsze warsztaty z Producentem Regionalnym, organizowane we współpracy z Twój Zielony Targ za nami! Inauguracyjne warsztaty, które odbyły się 27 czerwca 2021 roku prowadziła Pani Marcelina Sikorska, właścicielka piekarni Zdrowy Bochen, czyli Ulubiony Producent Lubuski 2020 roku. Podczas warsztatów uczestnicy wykonali ciasto do samodzielnego wypieku chleba w domu oraz otrzymali zakwas w słoiku do wypieku […]

Rarytas Lubuski w kuchni – przepisy na wykorzystanie chwastów w kuchni oraz podsumowanie warsztatów w Gospodarstwie Malinówka

Pokaz kulinarny, przygotowywany podczas cyklu kulinarnego Rarytas Lubuski w kuchni w Gospodarstwie Malinówka obfitował w dania kuchni wegetariańskiej. Uczestnicy spotkania mieli możliwość spróbować potraw z wykorzystaniem chwastów. Warto wspomnieć, że rośliny uważane przez nas potocznie za chwasty mają wiele przydatnych właściwości i mogą być wykorzystywane w kuchni. Pani Magda z Gospodarstwa Malinówka do przygotowywanych przez […]

“Rarytas Lubuski w kuchni – Chwasty w kuchni”

W środę 23 czerwca w Gospodarstwie Malinówka w Drągowinie odbyło się kolejne spotkanie kulinarne organizowane w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Spotkanie było poświęcone kuchni wegetariańskiej, na bazie ekologicznych produktów. Zaproszeni goście podczas wydarzenia mieli okazję zapoznać się z wyjątkową, ekologiczną kuchnią Gospodarstwa Malinówka, skosztować menu zatytułowanego ,,Chwasty w kuchni”,a także wziąć udział w […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas uroczystości odpustowych w Sanktuarium w Rokitnie

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego na zakończenie tygodniowych uroczystości odpustowych ku czci Matki Bożej w Rokitnie w niedzielę, 20 czerwca 2021 roku zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego. Na placu przy bazylice zaprezentowali się: Gospodarstwo Pasieczne Grzegorz Laudacki, Pasieka Trzebiszewo, Rolniczy Handel Detaliczny Władysław Giza, Tradycja Anna Urbańska, Rękodzieło artystyczne Art-Viki Urszula Szadyko. Po ceremoniach odpustowych odwiedzający stoiska […]

Podpisanie porozumień z Polskim Związkiem Łowieckim Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze oraz Polskim Związkiem Łowieckim Zarząd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim

16 czerwca podczas spotkania w Agroturystyka Maya organizowanego w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” obecni byli Przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze oraz Polskiego Związku Łowieckiego Zarząd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim. Miło nam poinformować, że Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zawarło porozumienia z Przedstawicielami Związków Łowieckich, określające wspólne działania na rzecz wspierania […]

“Rarytas Lubuski w kuchni” – Przepisy na dania z dziczyzny i ryb

Podczas drugiego spotkania kulinarnego przygotowanego w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w Agroturystyce Maya w Gorzycy zaproszeni goście mieli możliwość skosztować dań przygotowanych na bazie dziczyzny oraz ryb. Do przygotowania potraw zostały wykorzystane produkty regionalne od lokalnych producentów z województwa lubuskiego. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na przygotowywane dania: KARP PO GORZYCKU TATAR […]

“Rarytas Lubuski w kuchni” – Spotkanie z dziczyzną i rybą w Agroturystyce Maya

W środę 16 czerwca 2021 roku w Agroturystyka Maya w miejscowości Gorzyca odbyło się drugie spotkanie kulinarne w ramach cyklu kulinarnego organizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Tematem przewodnim spotkania były dania z dziczyzny i ryb. Dodatkowo uczestnicy spotkania mieli możliwość wysłuchać prelekcji Prezesa Koła Łowieckiego “Rogacz” „O roli zdrowej żywności […]