Nabór na misję gospodarczą do Grecji na wyspę Kretę rozstrzygnięty

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze informuje, że do udziału w misji gospodarczej do Grecji – Krety na konferencję International Conference on Environment, Agriculture and Biotechnology połączoną z wizytą w regionie partnerskim w terminie 25-29.07.2022r. zostały zakwalifikowane następujące firmy: PPHU MIKA Przetwórstwo Mięsne Motyka KOMAGES Sp. z o.o. JEFFERSONS CATERING Fundacja Lubuska Spiżarnia GOREM O.W. […]

Zapowiedź cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”

Rozpoczynamy cykl filmów z tegorocznych spotkań kulinarnych ,,Rarytas Lubuski w kuchni”! Było pysznie, aromatycznie i przede wszystkim… regionalnie! Za nami cztery kulinarne spotkania, prezentujące wszystko to, co w naszym województwie jest wyjątkowe. Podkreśliliśmy różnorodność ziemi lubuskiej organizując każde spotkanie w miejscu o innym charakterze i specjalizującym się w innych smakach. Wyjątkowi lubuscy kucharze ukoronowali w […]

“Rarytas przy grillu” – ostatnie spotkanie kulinarne z cyklu “Rarytas Lubuski w kuchni”.

Prezentujemy Wam przepisy z wczorajszego wydarzenia “Rarytas przy grillu” czyli ostatniego spotkania kulinarnego z cyklu “Rarytas Lubuski w kuchni”. Rarytas w Sivy Dym Grill & Chill w Sulechowie obfitował w najlepsze jakościowo produkty od gospodarzy Salcum-Fixum. Szef Kuchni Dawid Szkudlarek Chef zaprezentował dania: Chłodnik z ogórka z podpłomykiem z kaszankąKrem z młodego szczawiuPoliczki wieprzowe w […]

,,Rarytas Lubuski w kuchni” – Rarytas przy grillu”.

Witamy Was w Sulechowie! – u producenta Salcum-Fixum w Sivy Dym Grill & Chill. Właśnie tu odbywa się ostatnie spotkanie kulinarne z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni” pod nazwą „Rarytas przy grillu”. Dania komponuje Szef Kuchni Dawid Szkudlarek Chef – oparte na bazie lubuskich produktów regionalnych najwyższej jakosci – wieprzowiny, warzyw i owoców. Jest smacznie, […]

UWAGA – nabór na warsztaty z Producentami Regionalnymi nie odbędzie się

Co prawda przed nami ostatnia niedziela w miesiącu, a jak ostatnia niedziela to powinniśmy ogłaszać nabór na warsztaty z Producentami Regionalnymi. Warsztaty prowadzone są przez producentów sprzedających na Twoim Zielonym Targu. Niestety, tym razem nie odbędzie się Twój Zielony Targ, a w ślad za tym warsztaty . Zapraszamy Was do udziału w kolejnych warsztatach, które […]

Trzecie tegoroczne spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas w kuchni” – Rarytas w Dąbiu – Leśne opowieści

Dziś 15. czerwca 2022 roku w Dąbiu odbywa się kolejne spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”! ,,Rarytas w Dąbiu. Leśne opowieści” w TEMAR – Kompleks Wypoczynkowy w Dąbiu zachwyca zaproszonych gości otoczeniem, przepiękną pogodą oraz regionalną kuchnią. Zaproszonych gości Szefowa Kuchni Pani Małgorzata Sadowska zabrała w leśną podróż wśród smaków kulinarnych na […]

Drugie tegoroczne spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas w kuchni” – Rarytasik Lubuski

8. czerwca 2022 roku w Restauracji ViaVilla w Nowym Kramsku odbył się kolejny pokaz kulinarny w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. ,,Rarytasik Lubuski” skierowany został do najmłodszych smakoszy lubuskich produktów regionalnych. Wśród dań, królowały potrawy na bazie drobiu, ryb, owoców i warzyw, czyli rosół z kaczki, nuggetsy drobiowe oraz z dorsza, tarteletki z kremem […]

Misja gospodarcza do Grecji – Kreta – 25-29.07.2022

Zapraszamy lubuskie firmy, szczególnie z branży spożywczej i branż komplementarnych, przemysłu HoReCa oraz e-commerce do udziału w misji gospodarczej do Grecji – Kreta w dniach 25-29 lipca 2022 r. Nabór zostanie uruchomiony 07.06.2022 i będzie trwał do 14.06.2022  do godziny 12:00. Misji towarzyszy udział w Konferencji International Conference of Environment, Agriculture and Biotechnology. Proponowane punkty […]

XXII edycja Wojewódzkiego Konkursu Ekologicznego ,,Pszczelarstwo w Polsce” rozstrzygnięta!

W dniu 02. czerwca poznaliśmy laureatów konkursu XXII edycji Wojewódzkiego Konkursu Ekologicznego ,,Pszczelarstwo w Polsce”, wyłonionych wśród uczestników szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz średnich. 15 najlepszych uczniów spośród 400 uczestników otrzymało nagrody związane z branżą pszczelarską. Dodatkowo trzy pierwsze miejsca nagrodzone zostały profesjonalnymi ulami oraz zestawami produktów regionalnych – ,,Rarytasami Lubuskimi”. Zwycięzca konkursu otrzymał puchar Wicemarszałka […]

Warsztaty ,,Aromatyczne metody parzenia kawy”

W najbliższą niedzielę odbędą się kolejne warsztaty z Producentem Regionalnym, organizowane we współpracy z Twoim Zielonym Targiem zapraszamy na warsztaty, dzięki którym zapoznanie się z aromatycznymi metodami palenia kawy. Czy wiecie, że kawa jest nie tylko świetnym sposobem na przebudzenie, ale również źródłem witamin! Kawa dostarcza witaminy B2 i B5, a także niacynę, potas, magnez […]