Trwa misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante

W dniach 20-25 września 2022r. odbywa się misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante połączona z udziałem w międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante Misji przewodniczy Pan Łukasz Porycki – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W wydarzeniu bierze udział 8 lubuskich przedsiębiorców MŚP z branży spożywczej i branż komplementarnych wraz z przedstawicielami samorządu. Podczas misji lubuska […]

Strefa Produktu Regionalnego podczas Jarmarku Winobraniowego 2022

Hej Winobranie! Od soboty 03. września na Placu Powstańców Wielkopolskich przy Filharmonii wystartowała Stefa Produktu Regionalnego. W Strefie swoją ofertę prezentują wytwórcy produktów z branży spożywczej oraz rękodzielnicy z województwa lubuskiego. Nasza Strefa działa codziennie do godziny 18:00! Odwiedzający mają możliwość zakupić produkty od: dziczyznę Leśniczówka – sklep z dziczyzną Oleje Mycielin lody Mr.Lodzik Szprotawa […]

Nabór na misję do Hiszpanii – Alicante rozstrzygnięty

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze informuje, że do udziału w misji gospodarczej do Hiszpanii – Alicante połączonej z wizytą na targach ALICANTE GASTRONÓMICA w terminie 20-25.09.2022r. zostały zakwalifikowane następujące firmy: PPHU MIKA Revgen Przemysław Kardynia Manufaktura Joanna Kardynia JEFFERSONS CATERING Fundacja Lubuska Spiżarnia GOREM IRIS INVESTMENTS Sp. z o.o. Fundacja „Przyjaciół Pałacu Bruhla” Misja gospodarcza […]

Zakwas i chleb – Warsztaty z Piekarnią Zdrowy Bochen

Dzień Dobry! . Ogłaszamy nabór na kolejne warsztaty z Producentem Regionalnym! . Czy pamiętacie, które warsztaty rozpoczęły cykl naszych wspólnych spotkań? . W zeszłym roku rozpoczęliśmy je warsztatami z wykonania chleba, które poprowadziła Pani Marcelina Sikorska z Domowej Piekarni Zdrowy Bochen . Odpowiadając na liczne Wasze prośby w tym miesiącu będziecie mieli możliwość ponownego spotkania […]

Zapraszamy lubuskie firmy, szczególnie z branży spożywczej i branż komplementarnych, przemysłu HoReCa oraz e-commerce do udziału w misji gospodarczej do Hiszpanii – Alicante w dniach 20-25 września 2022 r.

Nabór będzie trwał do 25.08.2022  do godziny 12:00. Misji towarzyszy udział w targach ALICANTE GASTRONÓMICA w Hiszpanii . Proponowane punkty programu: udział w międzynarodowych targach branżowych, spotkania B2B z przedsiębiorcami, przedstawicielami polskiej placówki dyplomacji gospodarczej, spotkania z instytucjami wspierającymi przedsiębiorców, np.: Izbą Przemysłowo-Handlową, rynkiem hurtowym/ branżowym klastrem (w zależności od profilu uczestników misji). Zapewniamy również […]

Dożynki Diecezjalne w Rokitnie

15 sierpnia Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefię Produktu Regionalnego podczas Dożynek Diecezjalnych, które odbywały się w Rokitnie na terenie Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej. W Strefie koneserzy mieli możliwość zakupienia przeróżnych produktów regionalnych i lokalnych od rękodzieła i produktów pszczelarskich, po chleby, mięsa, syropy ziołowe, oleje i dania gotowe. Na zakończenie obchodów Dożynek Diecezjalnych […]

PODSUMOWANIE CYKLU ,,RARYTAS LUBUSKI W KUCHNI” 2022

To już jest koniec tegorocznego cyklu kulinarnego ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. 4 spotkania kulinarne 4 niesamowitych Szefów Kuchni 4 wyjątkowe miejsca z województwa lubuskiego 16 przepisów na dania z wykorzystaniem produktów od lubuskich producentów ,,Rarytas Lubuski w kuchni” organizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego dobiegł końca! Dziękujemy: wszystkim zaproszonym gościom producentom regionalnym właścicielom miejsc, w […]

Warsztaty z producentem regionalnym – Qzko

W dniu wczorajszym 31 lipca w niedzielę odbyły się kolejne warsztaty z producentem regionalnym, podczas których uczestnicy samodzielnie wykonywali ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami według Qzko. Właściciel gospodarstwa – Pan Marcin Wojnowski przybliżył uczestnikom warsztatów właściwości i ciekawostki na temat mleka i sera krowiego i koziego. Warsztaty odbyły się w Chacie Chotków na terenie […]

Trwa misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Grecji-Krety

W dniach 25-29 lipca 2022r. odbywa się misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Grecji-Krety. Misji przewodniczy Pan Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W wydarzeniu bierze udział 9 lubuskich przedsiębiorców z branży spożywczej i branż komplementarnych wraz z przedstawicielami samorządu. Pierwszego dnia misji delegacja odbyła spotkanie z przedstawicielami rynku grecko-kreteńskiego. Przybliżono specyfikę Grecji-Krety, przedstawiono czołowe gałęzie […]

Ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami – warsztaty z Qzko

Ogłaszamy nabór na kolejne warsztaty z Producentami Regionalnymi! W najbliższą niedzielę wraz z Twój Zielony Targ zapraszamy na warsztaty, dzięki którym stworzycie samodzielnie ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami według Qzko Czy wiecie, że ser kozi jest lekkostrawny i dużo łatwiej przyswajalny, niż te same wyroby z mleka krowiego? Mleko i sery kozie dostarczają mnóstwo […]