RARYTAS LUBUSKI W KUCHNI 2023 – GORZÓW WIELKOPOLSKI


W dniu 16.10.2023r. w ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego wraz z Zarządem Okręgowym PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim wspólnie zorganizowali spotkanie kulinarne z cyklu „Rarytas lubuski w kuchni”.

Rarytas powrócił w roku 2023 w zmienionej formule – będą to spotkania kulinarne w formie warsztatów z udziałem uczniów z wybranych szkół gastronomicznych z terenu województwa lubuskiego.

Dzięki zaangażowaniu Dyrekcji, Grona Pedagogicznego szkoły i zdolnych uczniów udało nam się rozpocząć tegoroczny cykl kulinarny, który ma promować dziczyznę i produkty regionalne od lokalnych producentów.


Podczas wydarzenia uczniowie szkoły oraz Szefowie Kuchni prowadzący zajęcia w gorzowskiej szkole – Pan Michał Rejniak i Pan Dawid Szkudlarek przygotowali wspólnie dania:

  • drożdżowe bułeczki z szarpaną dziczyzną
  • makaron z gulaszem z jelenia i kurkami
  • „dzika tarta”


Dodatkowo przed samymi warsztatami Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego przedstawiło prezentację o jednostce, a Pan Wojciech Pawliszak Łowczy Okręgowy ZO PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim przygotował prelekcję dotyczącą łowiectwa – pracy łowczych w lasach, oraz dziczyzny i jej walorów zdrowotnych.

Jednostka podpisała również porozumienie o współpracy z gorzowską szkołą i mamy nadzieję na kolejne wspólne tak wspaniałe projekty jak ten wczorajszy Rarytas.


Dziękujemy raz jeszcze Szkole, Dyrektorom, Gronu Pedagogicznemu oraz wszystkim uczniom biorącym udział w projekcie za ich duże zaangażowanie, wyjątkową atmosferę i niesamowite doświadczenia kulinarne oraz Związkowi Łowieckiemu z Gorzowa Wielkopolskiego za wsparcie przy projekcie „Rarytas Lubuski w kuchni”.


Już z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie kulinarne w kolejnej szkole gastronomicznej na terenie naszego województwa.