Wielkanocny kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia


10 kg wędlin, 10 kg nabiału, 17 butelek oleju rzepakowego, 6 butelek wina, tłoczone soki, 5 słoików miodu, chleby, mazurki, makowce, babki wielkanocne, baranki, zające z chleba, ciasta bezglutenowe, rogaliki drożdżowe, ciastka, mini chlebki, pierniki, musztardy z chrzanem, konfitury, kiszonki, nalewki, kawa ziarnista, wyroby rękodzielnicze; te wszystkie produkty znalazły się w koszu wielkanocnym przygotowanym w związku z akcją „Kosz pełen zdrowia dla Służby Zdrowia”.

W tym roku produkty od lubuskich producentów zostały przekazane dla załóg karetek pogotowia z Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Zielonej Górze.

Organizatorem akcji było Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.


30 lubuskich producentów produktów regionalnych i lokalnych kolejny raz symbolicznie podziękowało pracownikom służby zdrowia za codzienny trud, który wkładają w ratowanie ludzkiego zdrowia i życia poprzez toczenie nierównej walki z epidemią.

Pan Jacek UrbańskiDyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze dziękując producentom, którzy dołączyli się do akcji mówi, że nie spodziewał się tak dużego odzewu ze strony lubuskich wytwórców. „Kolejny raz nasi producenci, mimo swojej ciężkiej sytuacji nie zawiedli nas i dołożyli swoją cegiełkę w podziękowaniu za ciężką pracę służb medycznych”.


Pan Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego również serdecznie podziękował lubuskim producentom, którzy mimo swojej ciężkiej sytuacji, w której się obecnie znaleźli nie poddają się i są solidarni z innymi, włączając się w akcję „Kosz wielkanocny pełen zdrowia dla Służby Zdrowia”.

„Producenci swoją codzienną pracą również udowadniają, że są bohaterami. Również dla nich za ten codzienny trud należą się najwyższe słowa uznania” – podkreśla Marszałek Tomczyszyn.


Przy okazji zbliżających się Świąt, Marszałek Tomczyszyn dziękując za codzienny trud Służbie Zdrowia jak również wszystkim producentom życzył, aby te Święta upłynęły w nadziei  jak najszybszego powrotu do normalności w każdej sferze życia rodzinnego oraz społeczno-gospodarczego.


Producenci, którzy wzięli udział w akcji:

Chatka Małgorzatki – Małgorzata Kościak

Zakład Piekarsko – Cukierniczy ANTERS – Arkadiusz Antczak

Ciacha Ewy – Pracownia Tortów Artystycznych – Ewa Olesińska

Salcum – Fixum – Jarosław Szlachetko

Krystyna Kowalczuk – rękodzieło

Sery Kosińscy – Daria Kosińska

Gospodarstwo Rolne Państwa Towpik – Wanda i Czesław Towpik

Biały Tulipan Rękodzieło – Dorota, Jerzy Krzywda

Sad Solniki – Słoneczny Sad – Marek Szron

Irena Jankowska – rękodzieło

Gospodarstwo Malinówka – Magdalena i Sylwester Świderscy

Piekarnia Bagietka – Marek Jackowski

„Dereniówka” Gospodarstwo Rolno – Agroturystyczne – Grażyna Dereń

Winnica Żelazny – Katarzyna i Piotr Żelazny

Urszula Szadyko – rękodzieło

Zdrowy Bochen – Marcelina Sikorska

Cukier Project

Skarb Templariuszy – Tomasz Osak

Karczma Pod Koziorożcami

Krystyna Doan

Pasieka Alek – Dawid Grześkowiak

Laboratorium Biooil – oleje

Stary Folwark Pietrzyków

Kiszonki Lubuskie – kiszonki w słoikach

Coffee Hunter Palarnia Kawy

Gościniec u Deców – Magdalena, Mirosław Dec

Manufaktura Chleba

Koralinkowe Torty Żagań

Sklep włoski – Zasmakuj Italii


Raz jeszcze dziękujemy wszystkim naszym producentom za okazane serca i wsparcie naszej akcji.