Udział LCPR w VII Sejmiku Turystycznym


19 października 2022 Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego wzięło udział w VII Sejmiku Turystycznym organizowanym przez Lubuską Regionalną Organizację Turystyczną LOTUR w ramach lubuskich obchodów Światowego Dnia Turystyki – ,,Nowe podejścia do turystyki”.

Spotkanie odbyło się w Regionalnym Centrum Animacji Kultury w Zielonej Górze.

Po zakończeniu oficjalnej części spotkania zaproszeni goście przedstawili swoje prezentacje dotyczące podejścia do turystyki w naszym województwie.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zaprezentowało projekt ,,Rarytas Lubuski w kuchni’’, który z powodzeniem prowadzi od 2021 roku.

Pracownik jednostki przedstawił główne założenia i cele projektu.

Przypomnijmy, że w ramach działania „Rarytas Lubuski w kuchni” promowane są produkty regionalne, producenci lubuscy, wybitni szefowie kuchni oraz wyjątkowe miejsca na mapie województwa lubuskiego.

W latach 2021-2022 odbyło się dziesięć wyjątkowych spotkań na terenie całego województwa w ośmiu powiatach. Początkując tym samym szlak Rarytasu Lubuskiego.

Warto wspomnieć, że głównymi celami projektu jest wybieranie zdrowych produktów najwyższej jakości, zachęcanie do kupowania lokalnie, a tym samym wspieranie lokalnej gospodarki, a także poszerzanie wspomnianej turystyki kulinarnej.
Projekt pełni również funkcję edukacyjną stale informując o walorach zdrowotnych produktów lokalnych, ich wysokiej jakości i możliwości wykorzystywania ich w lokalnej kuchni.

Zainteresowani goście mogli zapoznać się z przepisami z pokazów pobierając publikację wydaną przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego – ,,Kompozycje kulinarne przygotowane podczas spotkań kulinarnych Rarytas Lubuski w kuchni”.

Po zakończonych prezentacjach odbył się panel dyskusyjny na temat nowych aktywności w lubuskiej turystyce, w którym podkreślono, że również dzięki połączeniu turystyki lokalnej z produktami regionalnymi oraz z edukacją możemy w pełni promować nasze województwo i jego walory, a nasz projekt ,,Rarytas Lubski w kuchni” świetnie się w ten kierunek wpisuje. 

Na koniec laureatom Konkursu Na Najlepszy Produkt Turystyczny wręczone zostały Lubuskie Perły Turystyczne i lubuskie rarytasy – pudełka ekologiczne z personalizowanymi grafikami pełne produktów regionalnych z województwa lubuskiego.

Dziękujemy Lubuskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej LOTUR za zaproszenie i za możliwość przedstawienia jednego z naszych działań.

Źródło zdjęć: Lubuska Regionalna Organizacja Turystyczna LOTUR, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego