Rarytas Lubuski w kuchni – przepisy na wykorzystanie chwastów w kuchni oraz podsumowanie warsztatów w Gospodarstwie Malinówka

Pokaz kulinarny, przygotowywany podczas cyklu kulinarnego Rarytas Lubuski w kuchni w Gospodarstwie Malinówka obfitował w dania kuchni wegetariańskiej.

Uczestnicy spotkania mieli możliwość spróbować potraw z wykorzystaniem chwastów.

Warto wspomnieć, że rośliny uważane przez nas potocznie za chwasty mają wiele przydatnych właściwości i mogą być wykorzystywane w kuchni.

Pani Magda z Gospodarstwa Malinówka do przygotowywanych przez siebie potraw wykorzystała pokrzywę oraz podagrycznik. Pokrzywa pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie poprzez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K. Dodatkowo ma właściwości zmniejszające alergię, obniża poziom cholesterolu oraz redukuje stany zapalne. Podagrycznik pomaga z kolei leczyć rwę kulszową i choroby reumatyczne, przyspiesza również gojenie ran, pomaga się uspokoić i wyciszyć, reguluje przemianę materii.Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na lemoniadę pokrzywową oraz pesto z chwastów.
Pesto z chwastów idealnie komponuje się z: olejem z Naturalny Olej lubuski, serami kozimi od Sery Kozie Pazdrowscy oraz warzywami od Twój Targ.

Uczestnicy spotkania w Gospodarstwie Malinówka mieli możliwość również poznać tajniki kuchni ekologicznej, poprzez udział w warsztatach pszczelarskich oraz kiszonkarskich.

Podczas warsztatów z robienia kiszonek każdy z uczestników miał możliwość wykonania swojej własnej, według instrukcji Pani Magdy z Malinówki i z wykorzystaniem warzyw od Gospodarstwa Twój Targ.

Odważni ochotnicy mieli możliwość odbycia również warsztatów pszczelarskich i poczucia się, jak prawdziwi pszczelarze! Z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i w profesjonalnych strojach zdobyli ramkę z plastrem miodu, który serwowany był później, jako deser.