Rarytas Lubuski w kuchni – przepisy na dania z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół
Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w Przystań Tu w Cigacicach obfitował w dania kuchni ekologicznej.
Królowały potrawy z wykorzystaniem wołowiny, warzyw i ziół. Uczestnicy spotkania mieli możliwość poznania przepis na szarpaną wołowinę, bakłażan z kozim serem oraz napar z tataraku.
Czy wiecie że tatarak:
został przywieziony z Azji przez Tatarów w XVI w. Występuje w rejonach nadrzecznych oraz w pobliżu akwenów wodnych
w medycynie ludowej używano go przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Tatarak ma właściwości uspokajające, nasenne i rozkurczające. W dużych dawkach hamuje rozwój pasożytów przewodu pokarmowego
mocny napar służy do płukania włosów problematycznych z łupieżem, oraz łamliwych i słabych
odświeża i odkaża jamę ustną, usuwa nieprzyjemny zapach z ust oraz stany zapalne jamy ustnej i gardła, leczy zajady. Używany podczas problemów trawiennych oraz przy nieżytach górnych dróg oddechowych
. żuty korzeń potrafi niwelować ból zęba
Do przygotowania potraw polecamy produkty od producentów regionalnych!