Powracają warsztaty z producentami regionalnymi!

Warsztaty z Producentami Regionalnymi powracają!

Czy wy również nie mogliście się doczekać?
Czego?
Oczywiście warsztatów z producentami regionalnymi, organizowanych przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. W związku z ogromnym zainteresowaniem odbiorców po raz kolejny powracają spotkania, dzięki którym uczestnicy mają możliwość zdobycia wiedzy merytorycznej i praktycznej na temat lubuskich producentów.

Czy w tym roku padnie nowy rekord?

W zeszłym roku zapisy na warsztaty trwały niespełna 24 godziny! Jak będzie tym razem? Mamy nadzieję, że zainteresowanie warsztatami nie zmaleje, ponieważ jednostka szykuje dla zapisanych uczestników wiele niespodzianek! Część z nich zdradzonych zostało podczas dzisiejszej konferencji prasowej, która odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego.

Do tej pory odbyło się już 14 warsztatów, poświęconych dogłębnemu poznaniu produktów spożywczych i rękodzielniczych wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego. W tym roku czeka nas kolejnych 8 spotkań. Każde o innej tematyce. Warsztaty skierowane będą dla dorosłych oraz dzieci z opiekunem. Mam nadzieję, że do grona niespełna 450 odbiorców, którzy do tej odwiedzili warsztaty dołączą kolejni – podkreśla Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

W nabliższą niedzielę inaugurujemy kolejny sezon warsztatów z producentami regionalnymi. Poprowadzone zostaną one przez Szefa Kuchni Pana Macieja Ostrowskiego. Rozpoczniemy z nim sezon grillowy! ,,Lubuskie Grillove”, czyli temat najbliższych warsztatów obfitować będzie w smaki produktów m.in. od Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego Bio Las, Lubuskiego Angusowa, czy Laboratorium Bio Oil. W tym sezonie wprowadzone zostaną również specjalne karty, na których uczestnicy będą mieli możliwość zbierania pieczątek za uczestnictwo w warsztatach. Dla osób, które zdobędą najwięcej pieczątek po zakończeniu sezonu czekać będą nagrody niespodzianki – dodaje Dyrektor LCPR Jacek Urbański

Jakie będą najbliższe warsztaty? Zdecydowanie kreatywne, merytoryczne i … przede wszystkim pyszne! Poznamy nowe przepisy grillowe, które będzie można wykorzystać podczas wolnych majowych dni.

Podczas warsztatów oprócz ciekawych przepisów na potrawy z wykorzystaniem produktów regionalnych uczestnicy zapoznają się z walorami lubuskich produktów regionalnych. Jako Szef kuchni udowodnię, że w celu stworzenia wyjątkowego ważne są nie tyle co umiejętności kucharskie, co wykorzystanie produktu wysokiej jakości – zaznacza Szef kuchni Maciej Ostrowski

Zapraszamy!