LCPR w czasie uroczystości w sanktuarium w Rokitnie


W sobotę 3 października Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego podczas uroczystości odpustowo-różańcowych w Sanktuarium w Rokitnie zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego.
Producenci zaprezentowali swoje produkty, a także wzbogacili wiedzę odwiedzających o tajniki zastosowania naturalnych produktów w codziennej profilaktyce.

Po ceremoniach odpustowych odwiedzający stoiska byli bardzo zainteresowani ofertą producentów produktów regionalnych, zwłaszcza historią powstania naturalnych produktów, jak i ich niesamowitym działaniem na zdrowie. Dużą popularnością cieszyły się wędliny, chleby, oleje, kiszonki i różnego rodzaju miody, które jak usłyszeliśmy „leczyły duszę samym smakiem”.

Strefę produktu regionalnego odwiedzili Pan Stanisław TomczyszynWicemarszałek Województwa Lubuskiego i Pan Wojciech KoziejaDyrektor Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi, którzy zapoznali się z szeroką ofertą produktów od lokalnych producentów.

Po zakończonej celebracji na ręce biskupa diecezji zielonogórsko-gorzowskiejTadeusza Lityńskiego i kustosza sanktuarium w Rokitnieks. Piotra Bortnika Wicemarszałek Tomczyszyn wraz z Przewodniczącą Rady Programowej Panią Grażyną Dereń złożyli podziękowania za okazywane wsparcie lubuskim producentom i po raz kolejny możliwość zorganizowania strefy produktu regionalnego na terenie Sanktuarium.