LCPR na X Lubuskim Pikniku Zdrowia w Drzonkowie

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze w ostatnią niedzielę było obecne na X Lubuskim Pikniku Zdrowia w Drzonkowie. Jednostka promowała zdrowy styl życia i zachęcała do spożywania zdrowych, wysokiej klasy produktów, najlepiej tych od regionalnych i lokalnych producentów. Odwiedzający stoisko mogli wziąć udział w quizie o zdrowiu i w nagrodę wygrać pyszne, polskie jabłka.

Tym razem na swoim stoisku jednostka promowała przedstawiciela branży produktów ekologicznych – Gospodarstwo Rolno – Szkółkarskie BIO-LAS.

Państwo Tomasz i Joanna Kardynia z dziećmi, od roku 1997 zajmują się produkcją szkółkarską, rolnictwem ekologicznym, produkcją naturalnego octu jabłkowego oraz produkcją jaj ekologicznych. Piknik miał charakter stricte rodzinny, wiele rodzin wraz z dziećmi korzystało z oferty przedstawionej przez LCPR, przy okazji mogąc skorzystać z degustacji produktów regionalnych BIO-LASU.

Piknik Zdrowia promował zdrowy i aktywny tryb życia. Podczas pikniku odbyły się biegi (w tym dla dzieci), marsz Nordic Walking, jak i bieg dla dorosłych – III Memoriał im. Z. Majewskiego w Biegach Przełajowych. W ofercie znalazły się liczne warsztaty, w tym pokaz tradycyjnego przetwórstwa mleka organizowanego przez Muzeum Etnograficzne w Ochli. Jak sama nazwa „Piknik Zdrowia” wskazuje, w kierunku uczestników pikniku skierowana była szeroka oferta medyczna, w tym także mieli możliwość skorzystania z przeprowadzenia bezpłatnych badań.

O godzinie 12:00 nastąpiło oficjalne przywitanie uczestników Pikniku Zdrowia przez Panią Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbietę Polak, która odwiedziła każde ze stoisk oraz zapoznawała się z bogatą ofertą przygotowaną przez organizatorów Pikniku. Nie zabrakło i na naszym stoisku namiotowym Pani Marszałek, która zaznajomiła się z ofertą LCPR-u oraz produktami zaoferowanymi przez Gospodarstwo Rolno – Szkółkarskie BIO-LAS.

Piknik był dla naszej jednostki okazją do przedstawienia się szerszej grupie osób oraz możliwością do przeprowadzenia ciekawych rozmów na temat produktów regionalnych występujących w województwie lubuskim. Nawiązaliśmy wiele ciekawych kontaktów i pojawiliśmy się w świadomości uczestników pikniku, którzy korzystając z kontaktu bezpośredniego wyrazili liczne opinie, iż wreszcie pojawiła się w naszym województwie odpowiednia instytucja, która zajmuje się tematem regionalnych produktów.