Konferencja podsumowująca projekt Baltic Sea Food


25.03.2021 odbyła się wirtualna konferencja zamykająca projekt “Baltic Sea Food”.

W wydarzeniu wzięło udział ok. 240 uczestników z 10 krajów.

W bloku polskim koordynator projektu, będąca jednocześnie członkinią Rady Programowej Pani Aneta Mazurek podsumowała projekt Baltic Sea Food. Zaprezentowano prezentacje inicjatyw, działających na rzecz producentów regionalnych: Smaki Dziedzictwa – inicjatywy członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a także Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.

W prezentacji LCPR przedstawione zostały najważniejsze działania jednostki oraz główne założenia akcji ,,Wspieraj Lubuskich Producentów”.

Podczas konferencji koordynator projektu Pani Silja Lehtpuu oraz przedstawiciel Sieci Dziedzictwa Kulinarnego  Pan Niclas Fjellström  przekazali najważniejsze informacje, dotyczące projektu i lokalnego sektora żywnościowego z regionu Morza Bałtyckiego w ciągu ostatnich 3 lat. Lokalna sieć spożywcza „Die Meck-Schweizer” z Niemiec oraz sklep internetowy „Od pola do domu” podzieliły się swoimi praktycznymi doświadczeniami w zakresie dystrybucji lokalnych produktów spożywczych. Zaprezentowane zostały również pomysły na nowe trendy i wizje w turystyce kulinarnej.

Konferencja została zorganizowana we współpracy partnera wiodącego, estońskiego Ministerstwa Spraw Wiejskich, organizacji pozarządowej Estońskiej Turystyki Wiejskiej oraz Estońskiej Izby Rolniczo-Handlowej.

Więcej informacji o projekcie: http://www.balticseaculinary.com/conference