NABÓR NA TĘ TURĘ WARSZTATÓW – ZAKOŃCZONY! 🙂
Dziękujemy za zainteresowanie.

Zapraszamy na zapisy na darmowe warsztaty, które odbędą się 29 października 2023 roku w Ochli – Zielonogórska 5, Zielona Góra.

UWAGA!
W warsztatach uczestniczyć mogą dorośli oraz dzieci od 12. roku życia, którym będzie towarzyszyć zgłoszony w formularzu dorosły opiekun (prosimy o wypełnienie jednego formularza).

Temat warsztatów: Cukierek albo chrypka!
Termin warsztatów: 29.10.2023 r.
Godzina: 11:30
Miejsce warsztatów: Twój Zielony Targ Ochla – Zielonogórska 5, Zielona Góra – Chata Chotków

Prowadząca: Magdalena Świderska – Gospodarstwo Malinówka – Ulubiony Producent Lubuski 2022 roku!

Gospodarstwo Malinówka to mała leśniczówka, położona w Drągowinie nad malowniczą Brzeźniczanką.
To także niewielkie rodzinne gospodarstwo naturalne, w którym Państwo Świderscy zajmują się przede wszystkim pszczelarstwem, a pasieka prowadzona jest w taki sposób, aby jak najmniej przeszkadzać pszczołom, dzięki czemu produkują one doskonały miód! Ale to nie wszystko! Malinówka zajmuje się również działalnością edukacyjną w zakresie pszczelarstwa oraz prowadzi Pogotowie Pszczelarskie – „niechciane” roje pszczele otrzymują nowe domy w leśnej pasiecie.
Poza permakulturową uprawą roślin, Gospodarze hodują w systemie pastwiskowym owce – wrzosówki rogate, króliki oraz “leśny” drób – co oznacza, że kury i kaczki swobodnie poruszają się po terenie całego gospodarstwa.
Gospodarstwo Malinówka to także mała leśna piekarenka, w której czarują się prawdziwe chleby żytnie na zakwasie, bez jakichkolwiek dodatków ̶ składają się tylko z dobrych myśli, mąki żytniej, wody i soli.
Z tego, co daje natura produkowane są również przetwory: pesta z dzikich roślin jadalnych, syropy kwiatowe i ziołowe, konfitury, czatneje, kiszonki, octy, musztardy oraz zakwasy na żury.
Gospodarze uczą o dzikich roślinach jadalnych (warsztaty „Chaszcze w paszczę”), prowadzą także zajęcia przyrodniczo-surwiwalowe pod nazwą Leśna Banda, a także organizują Dzikie Biwaki.
Gospodarstwo Malinówka jest członkiem Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.
Produkty Malinówki wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Gospodarstwo jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Każdy uczestnik warsztatów otrzymuje:

  • miodowe pastylki do ssania na kaszel i ból gardła
  • ulotkę ze wskazówkami jak samodzielnie wykonać pastylki

UWAGA!
Każdy uczestnik jest zobowiązany do wysłania osobnego zgłoszenia (jedno zgłoszenie nie stanowi rezerwacji miejsc dla większej ilości uczestników!).
Wysłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z udziałem w warsztatach ze względu na ograniczoną ilość miejsc.
Organizator będzie kontaktował się z osobami zakwalifikowanymi telefonicznie.