Ruszyła rekrutacja na czwarte darmowe szkolenie ONLINE w ramach cyklu szkoleniowego w Akademii Producenta.

UWAGA:
W szkoleniu udział mogą wziąć tylko osoby zarejestrowane w bazie producentów Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego!

Nie ma Cię? Dołącz i współpracuj z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego.

*W razie pytań, wątpliwości prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 501 045 876

TEMAT SZKOLENIA:

Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego. Zasady produkcji żywności ekologicznej

Jeżeli ktoś z Państwa, jest zainteresowany materiałami ze zrealizowanego szkolenia, proszę o kontakt na sekretariat@lcpr.pl


Termin szkolenia: 11 marca (czwartek) w godzinach: 13:00-17:00

Program szkolenia:

1. System kontroli produkcji ekologicznej (ramy prawne, definicje, organy odpowiedzialne)

2. Cele i zasady rolnictwa ekologicznego:

  • produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, zbiór i pozostałe działalności

3. Zasady produkcji żywności ekologicznej:

  • surowce,
  • przebieg/warunki procesu produkcji,
  • magazynowanie oraz transport,
  • stosowanie dodatków, substancji pomocniczych i in. używanych do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej

4. Dokumentowanie działań

5. Odstępstwa

6. Przebieg i zasady kontroli

7. Znakowanie na poziomie gospodarstwa (unijne logo produkcji ekologicznej)/Znakowanie żywności ekologicznej (unijne logo produkcji ekologicznej)

Prowadzący:

Wojciech Głąb – od 2004 roku związany z rolnictwem ekologicznym. Od 12 lat pracuje w branży certyfikacji żywności. Obecnie zajmuje się nadzorem nad realizacją procesów certyfikacji w systemach jakości żywności: rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne, QAFP, QMP, PQS, PTiR, Jakość Tradycja, Integrowana Produkcja Roślin, ESTA i in. (opracowywaniem kryteriów technicznych, przeprowadzaniem audytów i kontroli, reprezentowaniem jednostki certyfikującej na spotkaniach branżowych, konferencjach, szkoleniach krajowych i zagranicznych, współpraca
z GIJHARS, PIORiN, ARiMR).

Każdy uczestnik szkolenia otrzymuje:

  • materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej;
  • imienny certyfikat ukończenia szkolenia.

Po szkoleniu każdy uczestnik będzie miał możliwość konsultacji z Prowadzącym szkolenie w specjalnie wyznaczonym terminie.


Co jest potrzebne żeby uczestnicy mogli brać udział w szkoleniu:

– komputer z dostępem do Internetu;
– działające głośniki lub wedle uznania słuchawki;

Platforma, na której odbywa się szkolenie, jest dostępna bezpośrednio przez przeglądarkę internetową, nie jest potrzebne pobieranie specjalnych programów.