“Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne

Opis

Rodzaje wytwarzanych produktów:

  • miód najwyższej jakości-surowy, nie filtrowany, nie podgrzewany, nakładany ręcznie do słoików.
  • miód:
    lipowy,
    faceliowy,
    komonicowy,
    wielokwiatowy-letni,
    rzepakowy
  • Nasz miód jest bazą do miodów z dodatkami owoców, ziół lub przypraw:
    miód z czarnuszką
    miód z pigwą
    miód z imbirem
    miód z maliną
    miód z żurawiną
    miód z miętą
    miód z melisą
  • żywy ocet jabłkowy na miodzie
  • Topinambur kiszony z miodem: topinambur kiszony z liśćmi limonki, topinambur kiszony z czosnkiem niedźwiedzim
  • chleb
  • jajka

Dostępność produktów:

  • sprzedaż tradycyjna (w miejscu siedziby),
  • sprzedaż internetowa
  • sprzedaż na targowiskach
  • sprzedaż w wybranych sklepach

Opis działalności:

  • Prowadzimy 50 ha gospodarstwo. Cała produkcja roślinna jest prowadzona od 2008 roku w ekologii, nastawiona jest na pasieki i owczarnię. Pola obsiewamy roślinami miododajnymi dla pszczół oraz pastewnymi dla owiec kameruńskich, które hodujemy. Każda odmiana miodu jest przebadana w Laboratorium Bartnik Sądecki. Obecnie mamy 2 pasieki. Naszym sztandarowym produktem jest miód komonicowy-o ile wiemy jedyny taki w Polsce. Sprzedajemy go głównie w Warszawie w sklepie: miod-dobry.Produkujemy żywy ocet jabłkowy, na miodzie, z dodatkiem świeżej melisy lub mięty to produkt, który początkowo robiliśmy dla siebie i rodziny. Jest nie filtrowany i nie pasteryzowany, owoce i zioła z naszego sadu i pól. To naturalny probiotyk i dzisiaj nie wyobrażamy sobie, żeby nie rozpocząć dnia od szklanki wody źródlanej z octem jabłkowym.Pomysł na kiszenie topinamburu narodził się przypadkiem.
    Kilka sezonów temu nie było ogórków a nie wyobrażam sobie swojej spiżarni bez kiszonych ogórków. Koleżanka poczęstowała mnie kiszonym topinamburem-był bardzo smaczny.
    I zaczęło się, dzisiaj kiszę głównie topinambur, bo to cudowne warzywo – zawiera inulinę, która namnaża bakterie probiotyczne, wymiata patogeny z jelit, polecany przy chemioterapii oraz radioterapii, profilaktyce raka jelita grubego, profilaktyce i leczeniu cukrzycy, obniża poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi i pracę układu pokarmowego. Nie zastąpiony w zaparciach. Chroni wątrobę i nerki.

 

W następnym sezonie : kiszone śliwki z miodem-prawdziwe stare węgierki i kiszone pomidory z miodem, przepis rodzinny jeszcze z             kresów.

Co ważne zarówno octy jak i kiszonki są wytwarzane na wodzie źródlanej, która jest gwarantem wysokiej jakości tych wyrobów.

Informacje

  • Nazwa : "Smaki Przylasek" Gospodarstwo Rodzinne
  • Imię i nazwisko : Renata i Dariusz Karwan
  • Ulica : Przylaski 44A
  • Miejscowość : Brzeźnica
  • Kod pocztowy : 68-113
  • Telefon kontaktowy : 605660440
  • Adres e-mail : woda.bonart-zachod@wp.pl
  • Data wpisu : 2021-12-09
  • Kategoria : produkty-ekologiczne, warzywa-i-owoce
Strona Facebook

O nas

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze
ul. Wyczółkowskiego 2
65-140 Zielona Góra
tel. +48 68 326 74 01
fax. +48 68 320 75 38
e-mail: sekretariat@lcpr.pl

Nadchodzące wydarzenia

W najbliższym czasie nie są zaplanowane żadne wydarzenia.

Zmiana rozmiaru
Zmiana kontrastu