BLOG

Jesteś tutaj: Start / BLOG

Opowieść o miejscu, które działa już ponad 10 lat

Opowieść o miejscu, które działa już ponad 10 lat

Czy wybierając się na zakupy zwracacie uwagę na produkty, pochodzące z naszego województwa?
Coraz więcej osób na szczęście odpowiada, że tak, w tym od dłuższego czasu ja.
Lubuskie miody, sery, czy wędliny stają się codziennością na naszych rodzimych stołach. Zrobienie zakupów bogatych w produkty od lokalnych wystawców umożliwiają pojawiające się w coraz większej ilości sklepy z regionalnym asortymentem, czy rozmaite opcje zakupu produktów w formie online. Jednak czy zakupując tego typu produkty nie macie ochoty dowiedzieć się o nich czegoś więcej? Czy nie macie ochoty poznać bliżej producenta, która działa w Waszym ,,sąsiedztwie”?

Opowieść o jabłku, które niejedno ma imię

Opowieść o jabłku, które niejedno ma imię

To biznes rodzinny, rozwijający się już od ponad 60 lat! Począwszy od dziadka Stanisława, każde kolejne pokolenie rodzinne wprowadza do działalności swoje nowe pomysły, które… okazują się sukcesem! Jak to możliwe? Sukcesu dopatrywać można w znajdujących się na terenie przy sadzie gniazda bocianów. W końcu podobno bociany przynoszą szczęście!  Może to być również uczciwość, serce, ogrom pracy, a także olbrzymie wsparcie rodzinne przy realizacji każdego pomysłu.

Opowieść o największej pasiece w lubuskim

Opowieść o największej pasiece w lubuskim

Od początku Państwo Dutkowiak stawiają na jakość i dokładają wszelkich starań, aby pszczoły u nich miały jak najlepiej. Dla zachowania dobrego rozwoju gospodarki pszczelarskiej zajmują się hodowlą matek zarówno dla siebie, jak i innych pszczelarzy, zrzeszonych w lokalnych kołach i związkach pszczelarzy. Jak sami podkreślają dobra matka pszczela jest gwarancją właściwego rozwoju rodziny pszczelej, a także wydajności ula.

Opowieść o nazwie, która w lubuskim ma znaczenie

Opowieść o nazwie, która w lubuskim ma znaczenie

Nazwa ,,Salcum – Fixum” okazała się na tyle doskonałym strzałem, że to właśnie salceson w akompaniamencie białej kiełbasy stał się produktami najczęściej wybieranymi przez Koneserów zakupujących produkty u Pana Jarka i Pani Magdy.
Jak mówią sami właściciele wyroby mięsne wytwarzano w ich domach od zawsze, dlatego kiedy półki sklepowe zalewać zaczęły produkty gorszej jakości postanowili powiedzieć temu dość i stworzyć firmę opartą na produkcie dobrej jakości, bez dodatków wypełniaczy.

Opowieść o nazwisku słodkim jak miód

Opowieść o nazwisku słodkim jak miód

Tradycje związane z pszczelarstwem kontynuowane są przez rodzinę Państwa Słodnik już od lat 20 XX wieku, czyli od … około 100 lat! Pszczelarnia Słodnik znajduje się w Zaborze tuż pod Zieloną Górą. Zamiłowanie do pszczół jak podkreślają sami właściciele przenoszone były z pokolenia na pokolenie. Obecnie ,,pałeczka” przekazana została Marcie, choć wcześniej pszczelarstwem trudnił się jej prapradziadek, pradziadek, dziadek, a także jej ojciec, który nadal daje swoje dobre rady w kierunku prowadzenia pasieki.

Opowieść o eliksirach zdrowia docenianych nie tylko lokalnie

Opowieść o eliksirach zdrowia docenianych nie tylko lokalnie

Każda z kuchni regionalnych, czy krajowych ma swoje ,,smaczki” nie do podrobienia. Na szczęście obecnie coraz łatwiej z dostępnością większości z nich przez co niszowość niektórych produktów jest znikoma. Mimo że, dostępność wzrasta niestety często towary dostępne są tylko i wyłącznie w danym kraju na rynku polskim mają kilkukrotnie wyższą cenę. Przyzwyczailiśmy się do tego, ale czy wiecie, że nasze lubuskie produkty również są zagranicznym ciężko dostępnym dobrem luksusowym? Jednym z nich są nasze lokalne eliksiry zdrowia, czyli octy pochodzące z Gospodarstwa Rolno - Szkółkarskiego Bio Las, prowadzonego przez Panią Joannę i Tomasza Kardynia.

Opowieść o złotym miejscu, pełnym smaku

Opowieść o złotym miejscu, pełnym smaku

Dziś chciałabym skupić się na prawdziwych czarodziejach sztuki kulinarnej, którym moje zagwozdki zapewne są obce – podając kilka przypadkowych składników od razu pojawią im się w głowie pomysły na wspaniałe dania; o których produktach możemy być pewni, że będą wysokiej jakości, czyli o Magdalenie i Sylwestrze Świderskich z Gospodarstwa Malinówka.

Opowieść o jakości, która mówi sama za siebie

Opowieść o jakości, która mówi sama za siebie

Piekarnia Anters jest firmą rodzinną, która w 1980 roku została założona przez rodziców Pana Arka – Andrzeja i Teresę. To właśnie ze zbitki ich imion powstała nazwa firmy – Anters, która również jest nawiązaniem do nazwiska Antczak.
Jak wypiekać chleb Pan Arek zapoznawał się od małego. Rodzice wpajali mu, że klientów przywiązać do siebie należy jakością, którą następnie trzeba utrzymywać, ponieważ do dobrego każdy szybko się przywiązuje, ale jeden błąd zostanie zapamiętany na długo.

Opowieść o stolicy lubuskiej gęsiny

Opowieść o stolicy lubuskiej gęsiny

Od lat Pani Grażyna jest inicjatorką, aby na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak sama wspomina w 2010 roku na lubuskich produktów regionalnych na liście widniało zaledwie 7. Dziś liczba ta zwiększyła się znacząco, bo znajduje się ich aż 87, z czego aż 7. to produkty wytwarzane przez samą Panią Grażynę. Jak podkreśla sama gospodyni dostanie się na listę nie jest łatwe, a proponowane wyroby muszą cechować się nie tylko wyjątkowym przepisem, ale również co najmniej 25 – letnią udokumentowaną tradycją wytwarzania na danym terenie.

Skip to content