Podczas wizyty na lubuskim szlaku, będziecie mieli możliwość poznać klaster „Fresh wine, soul food, slow life”, który tworzą trzy nietuzinkowe pary: Marzena i Tytus (winiarze), Magdalena i Jarosław(wędliniarze) oraz Małgosia i Przemek (agroturystyka). Skosztujecie lokalnego wina, fantastycznej, regionalnej kuchni, a następnie odpoczniecie z dala od zgiełku miasta, racząc się rozmową, przemiłym towarzystwem oraz kolacją. Jeżeli zostaniecie na noc, rano powitamy Was pożywnym śniadaniem.
Rarytas Lubuski w podróży
Poznaj szlaki turystyczno – kulinarne lubuskich producentów i udaj się na wyprawę w ramach projektu
,,Rarytas Lubuski w podróży”.
,,Rarytas Lubuski w podróży” to projekt realizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze przy współpracy z lubuskimi producentami, który oprócz promocji lubuskich producentów ma za zadanie pokazanie, że województwo lubuskie jest bogate w różnorodny produkt regionalny – nie tylko spożywczy, ale również rękodzielniczy, czy agroturystykę.
Obecnie w ramach projektu macie możliwość udać się na wyprawę do kilkunastu różnych szlaków.Każdy z nich jest inny i skierowany do innej grupy docelowej, dlatego mamy nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!Oprócz opisów szlaków zapoznajcie się również z piktogramami. One pomogą Wam w doborze odpowiedniej oferty! W celu udania się na dany szlak skontaktujcie się z producentem podanym do kontaktu.

Lubuski Stół
Zapraszamy na wyjątkową podróż kulinarną po powiatach nowosolskim i zielonogórskim, która odkryje przed Tobą smaki lokalnych tradycji i pasji. Ścieżka rozpoczyna się w urokliwym pałacu otoczonym sadami. To tu będziesz miał okazję skosztować świeżo zebranych
owoców i przetworów. Kolejnym punktem będzie winnica, która słynie z nagradzanych trunków, gdzie degustacja lokalnych win stanie się prawdziwą ucztą dla koneserów. Na finał zatrzymasz się w gościńcu, gdzie króluje dziczyzna. Przyrządzone dania, oczarują Twoje podniebienie.

Santocki Szlak Wina i Ziół
Szlak wina i ziół znajduje się w północnej części województwa w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedzicie wówczas plantację lawendy, karczmę, mającą w swojej ofercie dania na bazie produktów regionalnych z bogatą infrastrukturą z mini zoo na czele oraz winnicę. Będziecie mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach rękodzielniczych, w warsztatach z zastosowaniem lawendy i ziół, skosztowania tradycyjnych dań kuchni nowomarchijskiej oraz degustacji lokalnych win.

Lubuskie opowieści
Lubuskie opowieści czyli dzień pełen przygód wokół Zielonej Góry! Przed południem zapoznacie się w bezpieczny sposób z życiem pszczół, pooddychacie powietrzem prosto z ula, spróbujecie miodu z ramki. Później zwiedzicie urokliwą winnicę, na której gospodarze poczęstują Was lokalnym winem i produktami regionalnymi. Po południu poznacie bliżej Zieloną Górę i jej główne atrakcje. Jeżeli będziecie mieć jeszcze siłę, zapraszamy na zwiedzanie zabytkowych piwnic winiarskich.

Słodko – kwaśna i (nie)winna lubuska przygoda
Przygodę w okolicy Zielonej Góry rozpoczynamy w winnicy, która zaprasza na degustację i opowieść winiarską w otoczeniu parku miniatur. Następnie zapraszamy na kwaśne smaki w gospodarstwie, gdzie właściciele pokażą jak wytwarzają nagradzane żywe octy owocowe, a także
zdradzą tajniki ich zastosowania m.in. w kuchni. Na koniec, gospodarze pasieki zaproszą Was na spotkanie w pszczelarni i degustację produktów pszczelich.

Podróż z kieliszkiem wina
Szlak obejmuje zwiedzanie dwóch winnic znajdujących się w powiecie zielonogórskim. Udacie się wówczas na spacer z przewodnikiem, który opowie o historii miejsca i regionu, procesie produkcji wina i rodzajach uprawianych winorośli. Podczas degustacji win serwowane będzie menu degustacyjne dobrane do selekcji degustowanych win, a w nim lokalne przekąski i produkty regionalne, a to wszystko w urokliwej scenerii winorośli. Szlak umożliwia także rejs galarami po rzece Odrze.

Lubuski Szlak Witalnej Harmonii – Smaki, Historia, Joga i Konie
Na szlaku znajdują się producenci, działający w powiecie świebodzińskim oraz zielonogórskim. Odwiedzający go, będą mieli możliwość spędzić czas pełen atrakcji i relaksu – wziąć udział w degustacji win i zwiedzić lokalną winnicę, skosztować dań na bazie produktów regionalnych, zwiedzić z przewodnikiem poniemieckie, podziemne fortyfikacje, skorzystać z nauki jazdy konnej, czy z lekcji jogi. Szlak jest aktywny i zapewnia nocleg w agroturystyce.

Jagnięcina Lubuska – spróbuj
Niezwykła podróż do gminy Brzeźnica, która jest mieszanką tradycji i teraźniejszości. Warsztaty kulinarne, na których poznasz sposoby na proste, tradycyjne, zdrowe potrawy i przetwory, które nie tylko sycą, ale także leczą. Na szlaku czeka Was pyszny obiad z lubuskiej jagnięciny. Symfonia smaków i zapachów, za którymi będziesz tęsknił i chciał do nich wracać. A wszystko w otoczeniu wspaniałej przyrody i życzliwych ludzi, którzy zamienili miasto na wieś, żeby żyć wolniej i zdrowiej.

Wino i pierniki – Smakowa podróż
Podczas smakowej podróży w powiecie świebodzińskim skosztujesz na terenie XIX-wiecznego Folwarku w winnicy pysznych i nagradzanych win, a zabierając dzieci, pokażesz im zwierzyniec: lamy, alpaki, konie, osły, a także stado danieli. Z kolei w samym sercu Zielonej Góry rodzinna firma podzieli się swoją pasją podczas warsztatów lukrowania lubuskich znaczków pocztowych z piernika, a także poczęstuje Was swoimi słodkimi wyrobami.

Rarytas Lubuski w filiżance i na talerzu
Odwiedźcie producentów z powiatu słubickiego i sulęcińskiego. Znajdziecie tam agroturystykę, działającą na bazie gospodarstwa rolnego od 1947 roku oraz palarnię kawy. Odwiedzając szlak czeka na Was degustacja produktów regionalnych, warsztaty, zwiedzanie ogrodu dendrologicznego położonego na Bobrowym Szlaku, a także możliwość zwiedzenia palarni kawy na terenie przypałacowego parku. Na tym szlaku z pewnością nie zaśniecie, ponieważ aromatyczna kawa i tajniki jej powstawania postawią Was na nogi.

Swojski, trzcielski szlak turystyczno – kulinarny
Trzcielski Szlak gwarantuje smaczne lokalne produkty, a także dobrą i przyjazną atmosferę oraz niezapomniane chwile w każdym naszym miejscu. Na samym początku zapraszamy do wielokrotnie nagradzanego gościńca na tradycyjną kuchnię oraz warsztaty kulinarne. Następnie zaprosimy Was na spacer i relaks na plantacji borówki, gdzie będziecie mogli skosztować tych pysznych owoców i dowiedzieć się o nich więcej.

Uczta w naturze
Szlak Uczta w Naturze to okazja na niepowtarzalne doświadczenie dla zmysłów, bezcenna wiedza i dobra zabawa. Szlak obejmuje trzy przystanki. Wejdziecie do świata jadalnych kwiatów, pachnących ziół i permakultury. Właśnie te dary ziemi, w formie dań degustacyjnych skosztujecie na Waszym kolejnym przystanku. Otoczeni dziką przyrodą Puszczy Rzepińskiej, będziecie ucztować przy wspólnym stole. Następnie traficie do rodzinnej winnicy, gdzie spróbujecie lokalnych win w towarzystwie serów, wędlin i pieczywa przygotowanych przez gospodarzy. Szlak można swobodnie modyfikować i zrealizować w ciągu dwóch dni z możliwością noclegu.
- 1
- 2
