"Można degustować na miejscu wszystkie nasze miody klasyczne i miody kremowane z dodatkami liofilizowanymi. W sezonie dostępny jest miód prosto z plastra, a także lemoniada miodowa lub herbata. Dzieci mogą spróbować również miodów na wafelkach lub na chałce (w sezonie)."
- Kubusiowa Pasieka
Lubuskie trendy na regionalne weekendy!
Lubuskie trendy na regionalne weekendy!
Nowy sezon, nowy projekt! Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze rozpoczyna nowe działanie pn. „Lubuskie trendy na regionalne weekendy!”. Będzie to swoisty przewodnik dotyczący producentów i obiektów znajdujących się na terenie województwa lubuskiego, do których można przyjechać w dni wolne od pracy w terminie
od 1 maja do 30 września i spędzić miło czas (w pojedynkę, z rodziną lub we dwoje) ‒ czy to na gospodarstwie, czy w restauracji lub przy grillu w ogródku albo może zwiedzając winnice? Wszakże opcji jest tak wiele!
A jako, że majówka zbliża się wielkimi krokami, to wychodzimy Państwu naprzeciw i skupiamy się na miejscach do których można przyjechać bez wcześniejszego umawiania się (choć polecamy każdorazowo zadzwonić i upewnić się, że w danym terminie producenci będą mieli opcję poświęcić nam możliwie jak najwięcej atencji). Jesteśmy więcej niż pewni, że każdy z Państwa znajdzie coś dla siebie i będzie miał szansę skorzystać z uroków naszego województwa!
Główną ideą projektu jest promowanie lokalnych oraz regionalnych producentów i przybliżenie charakterystyki ich działalności, co pozwoli skrócić dystans pomiędzy konsumentem, a wytwórcą i pokaże, że regionalny producent jest na wyciągnięcie ręki.
Przewodnik z założenia będzie się składał z cyklu wpisów prezentowanych w formie zwięzłej i lekkiej, ale przede wszystkim merytorycznej.
Nie ma czasu do stracenia! A zatem życzymy miłego poznawania lubuskich trendów i odkrywania regionalnych producentów! 🚴♀️🚕
Poniżej znajdą Państwo legendę wraz z opisanymi piktogramami, informującymi o udogodnieniach w danym obiekcie. Warto się z nimi zapoznać! 😊
Punkt gastronomiczny |
Sklep lokalny |
Dla każdego |
Możliwość płatności kartą i/lub BLIKiem |
Menu dla wegetarian |
Zwierzęta mile widziane |
Zadzwoń i zapytaj |
W pojedynkę |
We dwoje |
Ruszaj w rejs |
Pole namiotowe |
Nocleg |
Otwarte sezonowo |
Otwarte cały sezon |
Na łonie natury |
Kalendarz |
Godziny otwarcia |
Dojazd |
Dyniowe Pole Rokitno
Dyniowe Pole Rokitno zajęło III miejsce w kategorii dynia ekologiczna w Konkursie pn. "Lubuska Mega Dynia 2022"!
„Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne RiD Karwan
W roku 2023 "Smaki Przylasek" zostało najlepszym gospodarstwem ekologicznym województwa lubuskiego!
Winnica Julia – Małgorzata i Roman Grad
"Naszą misją jest odrodzenie regionalnych tradycji winiarskich, upowszechnienie wiedzy o nich oraz popularyzowanie polskich win."
- Właściciele Winnicy Julia
Plantacja Lawendy „Lawendowe Dusze”
"Plantacja Lawendy „Lawendowe Dusze” to najlepsze miejsce, by znaleźć wewnętrzny spokój i sens życia. To miejsce z duszą- w powstanie którego włożyliśmy mnóstwo serca, gdzie możesz odetchnąć po ciężkim dniu, zrelaksować się, zatrzymać się w „tu i teraz” i w końcu przestać ciągle biec i gonić czas…"
- Mariola Kozakiewicz-Nikodem (Właścicielka)
Palarnia Kawy Progusta
"Jest takie miejsce w zachodniej Polsce, w pradolinie rzeki Warty, pośród pól i lasów, gdzie na każdym kroku odnajdujemy świadectwo czasów, które minęły. To właśnie tam na terenie przypałacowego parku w Rogach znajduje się Palarnia PROGUSTA."
- Właściciele
Mr. Lodzik Sp. z o. o.
"Naszą misją jest produkowanie zdrowych lodów z naturalnych składników, bez barwników, sztucznych past smakowych, polepszaczy smaku."
- Mr. Lodzik
Fundacja Pszczeli Sad/ Pasieka Kwiaty w Słoiku
"Naszym głównym celem jest promowanie pszczelarstwa, znaczenia pszczół i owadów zapylających w przyrodzie oraz roślin miododajnych. Dlatego prowadzimy zajęcia edukacyjne w przedszkolach oraz w szkołach. Fundacja zajmuje się także apiturystyką, która jest formą turystyki związaną z pszczelarstwem."
- Właściciele
MakArts Pracownia Ceramiki Artystycznej
"Tu każdy wyrób tworzony jest od podstaw, własnoręcznie. Pragniemy, aby nasze wyroby cieszyły oko, były miłym i niespotykanym prezentem lub wspaniałą dekoracją w domu lub biurze".
- Właściciele
Silna Lawenda Iwona Piechota
"Przyśniła mi się…. Tak to się zaczęło. Pewnego ranka wstałam i stwierdziłam, że sadzę lawendę. Zielonego pojęcia nie miałam, że lawenda całe moje życie przewróci do góry nogami."
- Iwona Piechota (Właścicielka)
Coffee Hunter Palarnia Kawy
"Filozofią naszej firmy jest poszukiwanie najbardziej zmysłowych aromatów oraz zbalansowanego smaku w kawie."
- Właściciele
Rybacka Chata
"Zajmujemy się przetworzeniem ryb na wszelaki sposób, czynimy pasty, marynaty, pasztety, paprykarze, czy kiełbasę z ryb. Ponadto uruchamiamy naszą starą, kamienną wędzarnie parę razy w tygodniu, w której wędzimy w sposób tradycyjny ryby słodkowodne. (...) Przede wszystkim skupiamy się na połowie ryb z naszego jeziora Wojnowskiego, z którego to właśnie pozyskujemy surowiec do wszelkich potraw."
- Właściciele
- 1
- 2