Zdrowy Bochen

Zdrowy Bochen

Zdrowy Bochen

  • Imię i nazwisko:

    Marcelina Sikorska

  • Ulica:

    Mieczykowa 131

  • Miejscowość:

    Zielona Góra

Rodzaje wytwarzanych produktów:

Wszystkie produkty Zdrowy Bochen są dostępne na stałe.

Obecnie w ofercie znajdują się chleby na zakwasie:

  • Żytnie razowe
  • Żytnie razowe z ziarnem
  • Żytnie 720
  • Żytnie 720 z ziarnem
  • Żytnio-orkiszowe
  • Żytnio-orkiszowe z ziarnem
  • Orkiszowo-żytnie
  • Orkiszowo-żytnie z ziarnem
  • Orkiszowe
  • Orkiszowe z ziarnem
  • Orkiszowe z czarnuszką
  • Orkiszowe 700
  • Orkiszowe 700 z ziarnem
  • Orkiszowe 700 z czarnuszką
  • Wiejski orkiszowy (okrągły)
  • Chleby bezglutenowe:
  • Gryczany
  • Jaglano gryczany z amarantusem
  • Jaglano owsiany
  • Bułki:
  • Żytnie na zakwasie
  • Orkiszowe na drożdżach

 

Dostępność produktów:

Chleby można zamawiać bezpośrednio u producenta lub w sklepach, z którymi współpracuje. Dostawy odbywają się 3 razy w tygodniu do sklepów i indywidualnych klientów oraz 2 razy w tygodniu na lokalnym rynku przy ul. Owocowej. Dostawa chlebów możliwa jest w Zielonej Górze oraz w okolicznych miejscowościach do 30-40 km od Zielonej Góry. Na stałe Zdrowy Bochen ma stoisko podczas Targu Śniadaniowego w Folwarku Zamkowym w Żarach.

Chleby od Zdrowy Bochen można nabyć w sklepach w Zielonej Górze, w poniedziałki, środy i piątki:
Amon Delikatesy na Zaciszu przy ul. Agrestowej
Sklep U Józka przy Budziszyńskiej
Sklep Juras przy Wojska Polskiego obok Mrowiska
Sklep Herbisan na Podgórnej
Delikatesy Zielono Nam przy Bohaterów Westerplatte
Cukiernia Chatka Małgorzatki przy Armii Krajowej
Zielarnia Na Zdrowie przy ul. Słowackiej
Sklep Duet i Warzywniak w Drzonkowie
Sklep internetowy www.twojtarg.pl
Targ Śniadaniowy – Folwark Zamkowy w Żarach – wybrane niedziele w godzinach od 9 do 14.
Bez dodatkowych opłat pod wskazany adres na terenie Zielonej Góry. Możliwość płatności kartą.

 

Opis działalności:

Zdrowy Bochen ma początek w 2013 roku, kiedy właścicielka zaczęła samodzielnie wypiekać chleby na zakwasie dla siebie i rodziny. Z czasem opracowała własny przepis na chleb odpowiadający potrzebom zdrowotnym.
Receptury opracowała osobiście, jednak przy wsparciu i doświadczeniu domowych piekarzy z całej Polski.
Mnogość rodzajów chleba w ofercie jest efektem potrzeb zgłaszanych przez klientów.
Zakwasy do chlebów żytnich i mieszanych mają już 6-letnią tradycję, natomiast orkiszowe 3-letnią. Daje to gwarancję jakości i sprawdzonego produktu.
W produkcję i dystrybucję chlebów zaangażowana jest właścicielka i jej mąż.
Producentka stale się dokształca, usprawnia produkcję, jak i poszerza ofertę zgodnie z oczekiwaniami klientów.

Zdrowy Bochen to producent na skalę lokalną, jednak z dużym potencjałem. Jednorazowa produkcja obejmuje nawet do 150 bochenków chleba. Wypieki odbywają się 3 razy w tygodniu. W ten sposób może zaspokoić potrzeby nawet kilkunastu sklepów w Zielonej Górze i okolicy.

Do produkcji chlebów używane są mąki z lokalnego młyna (mąka żytnia) oraz od producentów i dystrybutorów oferujących mąki ze zbóż uprawianych w Polsce (mąka orkiszowa). Kasze dla chlebów bezglutenowych są mielone na mąkę jedynie w piekarni, bezpośrednio przed użyciem do produkcji chleba.
W Piekarni Domowej Zdrowy Bochen nie używamy mąki pszennej, a droższe jedynie do bułek orkiszowych. Nie stosujemy żadnych polepszaczy czy spulchniaczy.
Wszystkie produkty, łącznie z tłuszczem do smarowania form, są wegańskie.
Formy, w których wypiekane są chleby wykonane są z certyfikowanej stali kwasoopornej, dopuszczonej przez PZH do kontaktu z kwaśną żywnością. Używamy też form szklanych.