“Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne
-
Imię i nazwisko:
Renata i Dariusz Karwan
-
Ulica:
Przylaski 44A
-
Miejscowość:
Brzeźnica
-
Kod pocztowy:
68-113
-
Telefon kontaktowy:
605660440
-
Adres e-mail:
Rodzaje wytwarzanych produktów:
- miód najwyższej jakości-surowy, nie filtrowany, nie podgrzewany, nakładany ręcznie do słoików.
- miód:
– lipowy,
– faceliowy,
– komonicowy,
– wielokwiatowy-letni,
– rzepakowy - Nasz miód jest bazą do miodów z dodatkami owoców, ziół lub przypraw:
– miód z czarnuszką
– miód z pigwą
– miód z imbirem
– miód z maliną
– miód z żurawiną
– miód z miętą
– miód z melisą - żywy ocet jabłkowy na miodzie
- Topinambur kiszony z miodem: topinambur kiszony z liśćmi limonki, topinambur kiszony z czosnkiem niedźwiedzim
- chleb
- jajka
Dostępność produktów:
- sprzedaż tradycyjna (w miejscu siedziby),
- sprzedaż internetowa
- sprzedaż na targowiskach
- sprzedaż w wybranych sklepach
Opis działalności:
Prowadzimy 50 ha gospodarstwo. Cała produkcja roślinna jest prowadzona od 2008 roku w ekologii, nastawiona jest na pasieki i owczarnię. Pola obsiewamy roślinami miododajnymi dla pszczół oraz pastewnymi dla owiec kameruńskich, które hodujemy. Każda odmiana miodu jest przebadana w Laboratorium Bartnik Sądecki. Obecnie mamy 2 pasieki. Naszym sztandarowym produktem jest miód komonicowy-o ile wiemy jedyny taki w Polsce. Sprzedajemy go głównie w Warszawie w sklepie: miod-dobry.Produkujemy żywy ocet jabłkowy, na miodzie, z dodatkiem świeżej melisy lub mięty to produkt, który początkowo robiliśmy dla siebie i rodziny. Jest nie filtrowany i nie pasteryzowany, owoce i zioła z naszego sadu i pól. To naturalny probiotyk i dzisiaj nie wyobrażamy sobie, żeby nie rozpocząć dnia od szklanki wody źródlanej z octem jabłkowym.Pomysł na kiszenie topinamburu narodził się przypadkiem.
Kilka sezonów temu nie było ogórków a nie wyobrażam sobie swojej spiżarni bez kiszonych ogórków. Koleżanka poczęstowała mnie kiszonym topinamburem-był bardzo smaczny.
I zaczęło się, dzisiaj kiszę głównie topinambur, bo to cudowne warzywo – zawiera inulinę, która namnaża bakterie probiotyczne, wymiata patogeny z jelit, polecany przy chemioterapii oraz radioterapii, profilaktyce raka jelita grubego, profilaktyce i leczeniu cukrzycy, obniża poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi i pracę układu pokarmowego. Nie zastąpiony w zaparciach. Chroni wątrobę i nerki.
W następnym sezonie : kiszone śliwki z miodem-prawdziwe stare węgierki i kiszone pomidory z miodem, przepis rodzinny jeszcze z kresów.
Co ważne zarówno octy jak i kiszonki są wytwarzane na wodzie źródlanej, która jest gwarantem wysokiej jakości tych wyrobów.