“Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne

“Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne

“Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne

  • Imię i nazwisko:

    Renata i Dariusz Karwan

  • Ulica:

    Przylaski 44A

  • Miejscowość:

    Brzeźnica

Rodzaje wytwarzanych produktów:

  • miód najwyższej jakości-surowy, nie filtrowany, nie podgrzewany, nakładany ręcznie do słoików.
  • miód:
    – lipowy,
    – faceliowy,
    – komonicowy,
    – wielokwiatowy-letni,
    – rzepakowy
  • Nasz miód jest bazą do miodów z dodatkami owoców, ziół lub przypraw:
    – miód z czarnuszką
    – miód z pigwą
    – miód z imbirem
    – miód z maliną
    – miód z żurawiną
    – miód z miętą
    – miód z melisą
  • żywy ocet jabłkowy na miodzie
  • Topinambur kiszony z miodem: topinambur kiszony z liśćmi limonki, topinambur kiszony z czosnkiem niedźwiedzim
  • chleb
  • jajka

 

Dostępność produktów:

  • sprzedaż tradycyjna (w miejscu siedziby),
  • sprzedaż internetowa
  • sprzedaż na targowiskach
  • sprzedaż w wybranych sklepach

 

Opis działalności:

Prowadzimy 50 ha gospodarstwo. Cała produkcja roślinna jest prowadzona od 2008 roku w ekologii, nastawiona jest na pasieki i owczarnię. Pola obsiewamy roślinami miododajnymi dla pszczół oraz pastewnymi dla owiec kameruńskich, które hodujemy. Każda odmiana miodu jest przebadana w Laboratorium Bartnik Sądecki. Obecnie mamy 2 pasieki. Naszym sztandarowym produktem jest miód komonicowy-o ile wiemy jedyny taki w Polsce. Sprzedajemy go głównie w Warszawie w sklepie: miod-dobry.Produkujemy żywy ocet jabłkowy, na miodzie, z dodatkiem świeżej melisy lub mięty to produkt, który początkowo robiliśmy dla siebie i rodziny. Jest nie filtrowany i nie pasteryzowany, owoce i zioła z naszego sadu i pól. To naturalny probiotyk i dzisiaj nie wyobrażamy sobie, żeby nie rozpocząć dnia od szklanki wody źródlanej z octem jabłkowym.Pomysł na kiszenie topinamburu narodził się przypadkiem.
Kilka sezonów temu nie było ogórków a nie wyobrażam sobie swojej spiżarni bez kiszonych ogórków. Koleżanka poczęstowała mnie kiszonym topinamburem-był bardzo smaczny.
I zaczęło się, dzisiaj kiszę głównie topinambur, bo to cudowne warzywo – zawiera inulinę, która namnaża bakterie probiotyczne, wymiata patogeny z jelit, polecany przy chemioterapii oraz radioterapii, profilaktyce raka jelita grubego, profilaktyce i leczeniu cukrzycy, obniża poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi i pracę układu pokarmowego. Nie zastąpiony w zaparciach. Chroni wątrobę i nerki.

W następnym sezonie : kiszone śliwki z miodem-prawdziwe stare węgierki i kiszone pomidory z miodem, przepis rodzinny jeszcze z kresów.

Co ważne zarówno octy jak i kiszonki są wytwarzane na wodzie źródlanej, która jest gwarantem wysokiej jakości tych wyrobów.