Spacer #1 – Łaz – Laboratorium Bio Las & Winnica Ingrid
Termin: 15.06.2024, 14:00
Miejsce zbiórki: Łaz (szczegółowe informacje dotyczące miejsca zbiórki Organizator przekaże Uczestnikom w wiadomości smsowej)
Producenci, do których zostanie zorganizowany spacer: Laboratorium Bio Las oraz Winnica Ingrid
Czas trwania spaceru: około 3 godziny
Istnieje możliwość bezpłatnego zaparkowania samochodu na czas trwania spaceru.
KAŻDY UCZESTNIK SPACERÓW ZOBOWIĄZUJE SIĘ DOTRZEĆ DO MIEJSCOWOŚCI ŁAZ WE WŁASNYM ZAKRESIE
Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naborze na Spacer do producentów regionalnych w miejscowości Łaz.
Wspólnie odwiedzimy Laboratorium Bio Las, prowadzone przez Państwo Kardynia, zajmujących się wytwarzaniem naturalnych, żywych octów owocowych i ziołowych oraz Winnicę Ingrid, prowadzoną przez Pana Jacka Kapałę.
W ramach spaceru:
– poznacie bliżej producentów,
– dowiecie się więcej jak i gdzie wytwarzane są produkty regionalne, które wytwarzają odwiedzani producenci,
– skosztujecie ich produktów,
– dowiecie się z czym najlepiej się komponują i w jakich przepisach warto je wykorzystać (octy),
– poznacie wspaniałą okolicę Łazu,
– udacie się z nami na punkt widokowy,
– otrzymacie zestaw materiałów od LCPR,
Jak wziąć udział w Spacerach do producentów regionalnych?
Udział w spacerach, a także degustacja podczas wydarzenia jest całkowicie bezpłatna!
W spacerach może wziąć udział każda osoba pełnoletnia, która wypełni formularz zgłoszeniowy, znajdujący się w opisie danego spaceru. Osoby niepełnoletnie, osoby towarzyszące, a także uczestnicy, którzy nie wypełnili formularza zgłoszeniowego nie mogą wziąć udziału w wydarzeniu. Na spacery obowiązuje limitowana ilość miejsc – na udział w wydarzeniu obowiązuje kolejność zgłoszeń. O zakwalifikowaniu się uczestnika do udziału w spacerach poinformują pracownicy LCPR drogą smsową. Na każdego uczestnika biorącego udział w spacerze niezbędne jest wypełnienie osobnego formularza zgłoszeniowego.
Laboratorium Bio Las
Gospodarstwo prowadzone jest od 1997r. Ukształtowanie terenu i klasa ziemi pozwala na wielokierunkową działalność. Jednym z nich jest produkcja sadownicza. W sadzie jabłoniowym rosną stare dobre odmiany tj. Koszela, Szara i Złota Reneta, Kosa pomarańczowa, Antonówka oraz nowe odmiany typu Cortland, Freedom, Paulared, Gloster. W gospodarstwie znajduje się również 200 rajskich jabłoni. Z jabłek produkowane są naturalny ocet jabłkowy oraz ocet jabłkowy z dodatkami: winogron, śliwek, rokitnika, pigwowca.
Winnica Ingrid
Winnica Ingrid jest jedną ze starszych w regionie lubuskim, została założona w 2008 roku. Pierwsze winorośle w ilości 2000 krzewów zostały posadzone na niespełna półhektarowej parceli przy domu. Winnica początkowo założona dla celów prywatnych z biegiem lat przekształciła się w projekt komercyjny. Aktualnie na areale 2,5 ha uprawianych jest 12 tysięcy krzewów winorośli, w tym 6 odmian szlachetnych: Pinot Noir i Pinot Blanc, Muscat, Gewurztraminer, Muller-Thurgau, Zweigelt oraz jedyna hybryda Solaris. Dla możliwie najlepszej identyfikacji, wszystkie wina są certyfikowane, co oznacza możliwość umieszczania oryginalnych nazw szczepów na etykiecie lub kontretykiecie. Winnica położona jest na południowych stokach miejscowości Łaz oraz Zabór. Ze względu na szczególny, unoszący się zapach rosnącej wśród winorośli lawendy, klimat Winnicy Ingrid jest szczególnie doceniany przez enoturystów i gości. W 2015 roku, zdobyliśmy złoty medal za Rieslinga i od tamtej pory dokładamy wszelkich starań, aby tworzone na niej wina były doceniane nie tylko na konkursach, ale również wśród odbiorców indywidualnych. W 2018 roku Winnica Ingrid zdobyła tytuł “Najlepszej Winnicy Województwa Lubuskiego 2018r.” – to, z pewnością efekt ogromnej pracowitości i wytrwałości, dla których kanwą była wyobraźnia podszyta marzeniami.
Nabór na ten spacer – zakończony.
Dziękujemy za zainteresowanie.