Winnica Mozów
-
Imię i nazwisko:
Robert Kucuń
-
Ulica:
Mozów 43
-
Miejscowość:
Mozów
-
Kod pocztowy:
66-100
-
Telefon kontaktowy:
660493034
-
Adres e-mail:
Rodzaje wytwarzanych produktów:
- sery świeże,
- sery długodojrzewające z mleka krowiego,
- wina gronowe.
Świadczone usługi:
- degustacje,
- warsztaty serowarskie,
- warsztaty sommelierskie
- noclegi agroturystyczne
Dostępność produktów i usług:
- sprzedaż tradycyjna (w miejscu siedziby),
- kontakt telefoniczny.
Opis działalności:
Winnica Mozów powstała w 2007 roku i początkowo miała się zajmować jedynie wytwarzaniem wina. Później zaczęliśmy przyjmować gości na degustacje. Po kilku latach zauważyliśmy, że enoturyści chętnie zostaliby na dłużej, móc chłonąć sielski i niespieszny klimat winnicy. I tak zrodził się pomysł udostępniania pokoi agroturystycznych. Z czasem okazało się, że prowadzenie winnicy to w dużej części spotkania z ludźmi, którzy też są pasjonatami smaków jak my. Wtedy zrodził się pomysł tworzenia własnych przystawek serwowanych do wina.
Od kilkunastu lat tworzymy wina w szerokiej palecie- smakosze wina mogą znaleźć u nas wina półwytrawne i wytrawne, białe, różowe i czerwone. Do najbardziej rozpoznawalnych odmian należą: Chardonnay, Riesling, Souvignier Gris, Leon Millot, Zweigelt, Cabernet Cortis, Gołubok.
Na terenie Winnicy posiadamy 5 pokoi agroturystycznych, dla gości udostępniamy wspólną salę, w sezonie również taras. Jest możliwość zorganizowania ogniska, grilla lub degustacji.
Od kilku lat w naszej ofercie na stałe podczas degustacji podajemy nasze sery- świeże oraz długodojrzewające. Największą popularnością cieszą się sery typu gorgonzola, typu mozzarella, ser dojrzewający macerowany w czerwonym winie, ser z pastą truflową i chyba ulubiony przez ogromną większość- ser z kandyzowaną skórką pomarańczy w czekoladowej polewie. Sery są głównie podawane jako przystawka, nie prowadzimy jednak stałej sprzedaży, nie dystrybuujemy ich do innych punktów. Zazwyczaj jest możliwość zakupu po wcześniejszym zamówieniu.
Działalność serowarska jest nieodłączną częścią Winnicy Mozów, skąd ścisłe połączenie z regionem. Mleko krowie pozyskujemy również od lokalnych producentów, gdyż zależy nam na współpracy z najbliższym otoczeniem. Natomiast w siedzibie Winnicy Mozów odbywa się cały proces przetwórstwa- ścinanie mleka, obróbka skrzepu, następnie doprawianie, prasowanie oraz dojrzewanie. Gdy sery są gotowe pakowane są próżniowo i przechowywane w chłodni.