Browar Birbant

Browar Birbant

Browar Birbant

  • Imię i nazwisko:

    Jarosław Sosnowski, Krzysztof Kula

  • Ulica:

    Zawadzkiego 21/10

  • Miejscowość:

    Zielona Góra

Rodzaje wytwarzanych produktów:

  • Pils Klasyczny – dostępność całoroczna
  • American Pale Ale Klasyczne – dostępność całoroczna
  • Weizen Klasyczny – dostępność całoroczna
  • Porter Klasyczny – dostępność całoroczna
  • Weizen MANGO – dostępność całoroczna
  • Jamarillo California Common – dostępność całoroczna
  • Red AIPA – dostępność całoroczna
  • Imperial Citra IPA – dostępność całoroczna
  • Dark Rye IPA – dostępność całoroczna
  • American Barley Wine – dostępność całoroczna
  • Hopsbant Fresh IPA – dostępność całoroczna
  • Hopsbant Citra IPA – dostępność całoroczna
  • Hopsbant Milkshake Peach IPA – dostępność całoroczna
  • Atomic Lucy Cloudy iimperial IPA – dostępność całoroczna

Dostępność produktów:

Cała Polska, głównie duże miasta, hurtownie i sklepy specjalistyczne.

Imprezy branżowe – piwo rzemieślnicze.

http://www.browarbirbant.pl/pl/gdzie-kupic

Opis działalności:

BROWAR BIRBANT został założony 5 lat temu przez pasjonatów piwa i piwowarów z Zielonej Góry – Jarosława Sosnowskiego i Krzysztofa Kulę. Jeszcze przed uruchomieniem własnej działalności Sosnowski i Kula tworzyli wspólnie receptury, a na ich podstawie powstawały ciekawe piwa w zielonogórskim browarze restauracyjnym Haust, gdzie Jarosław pracował jako piwowar. Receptury te były połączeniem fantazji i otwartości Krzyśka, który wcześniej przez 10 lat warzył piwo w domu korzystając z doświadczenia i pomysłowości piwowarów z całego świata oraz doświadczenia i profesjonalizmu Jarka. Efektem tej współpracy było m.in. jedno z pierwszych polskich piw typu AIPA (rok 2012) – Red AIPA, piwo to cieszyło się dużą popularnością w Zielonej Górze, skąd wyjeżdżało także do innych miast propagując piwa rzemieślnicze. W 2013 roku Panowie postanowili założyć własny biznes – warzyć najlepsze piwo i sprzedawać je biorąc pełną odpowiedzialność za produkt od receptury do satysfakcji klienta. Zdecydowali się na prowadzenie browaru na zasadach kontraktowych, pierwsze piwo pod ich nadzorem ostało uwarzone i zabutelkowane w browarze Witnica, gdzie przez kilkanaście miesięcy powstało kilka pierwszych piw browaru Birbant. Po kilku miesiącach część produkcji została przeniesiona do nowoczesnego browaru Zarzece, w którym Sosnowski objął stery głównego piwowara. Pierwszym piwem uwarzonym przez duet w Zarzeczu było znane z ich zielonogórskich eksperymentów Red AIPA. Piwo to warzone jest do dziś i obok Imperial Citra IPA stanowi wizytówkę browaru w którym powstało w ostatnim czasie kilkadziesiąt piw na podstawie receptur i pod pełną pieczą duetu od klasycznych pilsa czy weizena, a kończąc na leżakowanych w beczkach mocnych, treściwych piwach – old ale, imperial stout czy ostatnio popularnych piwach typu “hazy”.