W niedzielę 13 czerwca podczas Folwarku Zamkowego – Targu Śniadaniowego w Żarach odbył się Dzień Produktu Regionalnego zorganizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Stowarzyszenie Łowcy Smaków. Wydarzenie, które odbyło się na Folwarku było inauguracyjnym spotkaniem w ramach cyklu organizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego – Rarytas Lubuski w kuchni. Targ Śniadaniowy odwiedzili między innymi Pan Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Pani Danuta Madej – Burmistrz Miasta Żary oraz Pan Jacek Urbański – Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, którzy w ramach zorganizowanego pokazu kulinarnego zachęcali do skosztowania dania kuchni Łużyckiej – bigosu tradycyjnego. Potrawa została wykonana na bazie lubuskich produktów regionalnych i cieszyła się ogromnym uznaniem. Wszyscy uczestnicy wydarzenia, którzy wyrazili chęć przygotowania bigosu u siebie w domu mieli możliwość zabrania ze sobą przepisu na wykonanie tego wymagającego czasu dania.
Oprócz pokazu kulinarnego uczestnicy Dnia Produktu Regionalnego mieli możliwość zakupienia produktów od regionalnych producentów oraz wzięcia udziału w konkursach z nagrodami. Na najmłodszych czekały warsztaty z dekorowania pierników oraz warsztaty z malowania figurek gipsowych.
Czym jest Rarytas Lubuski w kuchni?
Rarytas Lubuski w kuchni to projekt organizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, który ma na celu zaprezentować walory smakowe Województwa Lubuskiego oraz przedstawić bliżej Producentów, wytwarzających produkty na terenie naszego Województwa. LCPR chce propagować zdrowe jedzenie oraz zwracanie uwagi na wybór produktów regionalnych i kupowanie lokalnie. Paleta smaków naszego województwa jest naprawdę szeroka i różnorodna, dlatego motywem przewodnim każdego spotkania jest inny produkt.
Aby dotrzeć do jak największej grupy odbiorców projekt odbywa się w różnych powiatach województwa lubuskiego. Odwiedzane są gospodarstwa producentów, miejsca agroturystyczne oraz organizowane są wydarzenia plenerowe.
Na spotkaniach Uczestnicy mają możliwość poznania tajników kuchni regionalnej i zobaczenia procesu przygotowywania potrawy jak również spróbowania smaków kuchni regionalnej. Chętni mogą zabrać ze sobą przepis, dzięki, któremu istnieje możliwość przygotowania potrawy samodzielnie w domu.
Na spotkaniach obecni są Producenci Regionalni, którzy opowiadają o walorach swoich produktów, znani kucharze z województwa lubuskiego lub Koła Gospodyń Wiejskich.