W środę 23 czerwca w Gospodarstwie Malinówka w Drągowinie odbyło się kolejne spotkanie kulinarne organizowane w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”.
Spotkanie było poświęcone kuchni wegetariańskiej, na bazie ekologicznych produktów.
Zaproszeni goście podczas wydarzenia mieli okazję zapoznać się z wyjątkową, ekologiczną kuchnią Gospodarstwa Malinówka, skosztować menu zatytułowanego ,,Chwasty w kuchni”,
a także wziąć udział w warsztatach z robienia kiszonek, czy też poznać ciekawostki pszczelarskie prosto z pasieki.
Gospodarstwo Malinówka jest położone we wsi Drągowina nad malowniczą rzeczką Brzeźniczanką. Malinówka to przede wszystkim pasieka, którą jest prowadzona w taki sposób, aby jak najmniej przeszkadzać pszczołom – dzięki czemu pszczoły produkują doskonały miód.
Państwo Świderscy w swoim gospodarstwie prowadzą także warsztaty pszczelarskie dla dzieci i dorosłych z użyciem odpowiednich strojów, na których można zobaczyć z bardzo bliska życie rodziny pszczelej.
Oprócz pszczół Państwo Świderscy mają również owce – wrzosówki szare rogate, kozy – Manię i Fobię oraz rozmaity drób.
Dziękujemy wszystkim gościom za przybycie oraz gospodarzom za wspaniałą atmosferę spotkania.