W środę 10 listopada Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało szóste, ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni”. Spotkanie odbyło się
w Gospodarstwie Rolno-Agroturystycznym „Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej.
Wydarzenie odbyło się pod nazwą „Spotkanie z gęsiną”.
Na stołach królowała głównie gęsina, dziczyzna, chrust i rogale, wszystkie dania wykonane były na bazie produktów od lubuskich producentów.
Na spotkanie „Rarytas Lubuski w kuchni” przybyli w głównej mierze producenci z północnej części naszego województwa. Pokazy kulinarne przeprowadził utytułowany Szef Kuchni, rodowity gorzowianin Pan Dawid Szkudlarek – szanowany przez branżę i doceniany przez gości Szef kuchni Folwarku Folińscy.
Gospodarstwo „Dereniówka” odwiedził także Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Pan Marcin Jabłoński. Nie zabrakło również przedstawicieli środowisk kulinarnego, a także łowczych, pszczelarzy, winiarzy, piekarzy.