W dniu 16.10.2023r. w ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego wraz z Zarządem Okręgowym PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim wspólnie zorganizowali spotkanie kulinarne z cyklu „Rarytas lubuski w kuchni”.
Rarytas powrócił w roku 2023 w zmienionej formule – będą to spotkania kulinarne w formie warsztatów z udziałem uczniów z wybranych szkół gastronomicznych z terenu województwa lubuskiego.
Dzięki zaangażowaniu Dyrekcji, Grona Pedagogicznego szkoły i zdolnych uczniów udało nam się rozpocząć tegoroczny cykl kulinarny, który ma promować dziczyznę i produkty regionalne od lokalnych producentów.
Podczas wydarzenia uczniowie szkoły oraz Szefowie Kuchni prowadzący zajęcia w gorzowskiej szkole – Pan Michał Rejniak i Pan Dawid Szkudlarek przygotowali wspólnie dania:
- drożdżowe bułeczki z szarpaną dziczyzną
- makaron z gulaszem z jelenia i kurkami
- „dzika tarta”
Dodatkowo przed samymi warsztatami Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego przedstawiło prezentację o jednostce, a Pan Wojciech Pawliszak Łowczy Okręgowy ZO PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim przygotował prelekcję dotyczącą łowiectwa – pracy łowczych w lasach, oraz dziczyzny i jej walorów zdrowotnych.
Jednostka podpisała również porozumienie o współpracy z gorzowską szkołą i mamy nadzieję na kolejne wspólne tak wspaniałe projekty jak ten wczorajszy Rarytas.
Dziękujemy raz jeszcze Szkole, Dyrektorom, Gronu Pedagogicznemu oraz wszystkim uczniom biorącym udział w projekcie za ich duże zaangażowanie, wyjątkową atmosferę i niesamowite doświadczenia kulinarne oraz Związkowi Łowieckiemu z Gorzowa Wielkopolskiego za wsparcie przy projekcie „Rarytas Lubuski w kuchni”.
Już z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie kulinarne w kolejnej szkole gastronomicznej na terenie naszego województwa.