W dniu wczorajszym (15.11) Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz ZO PZŁ Gorzów Wielkopolski zorganizowało ostatni w tym roku pokaz kulinarny z cyklu „Rarytas lubuski w kuchni”. Spotkanie odbyło się w ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku
Do projektu w Bobowicku zaproszeni zostali właściciele wyjątkowego miejsca na terenie naszego województwa – Restauracji Gościniec u Deców w Karszynie – Państwo Magdalena i Mirosław Dec oraz Pani Małgorzata Pawlus – Gościniec to miejsce, gdzie dziczyzna króluje na talerzach w towarzystwie najlepszych jakościowo produktów regionalnych.
Dzięki wsparciu i zaangażowaniu Szkoły, PZŁ Gorzów Wielkopolski, pod okiem szefów kuchni, wraz z uczniami przygotowywaliśmy wspólnie:
Carpaccio z szynki zrazowej z jelenia z jajkiem poche, sosem vinegrette i parmezanem
Stek ze schabu jelenia podawany z puree z selera oraz z chrupkiem z selera, sosem chimichurri, chipsem z mimolette i dynią hokkaido
Medaliony ze schabu z dzika w parmezanie z sosem pieprzowym z porto i ryżem basmati
Wszystkie dania skomponowane zostały na bazie najlepszych produktów regionalnych
Dziękujemy za wczorajsze spotkanie! Tak, jak poprzednie tegoroczne spotkania Rarytasowe zapamiętamy je na długo.
Zdjęcia autorstwa RED Film Production