Dziś (8. listopada) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego Zarząd Okręgowy Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze i ZO PZŁ Gorzów Wielkopolski we współpracy z Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego organizuje seminarium mające na celu popularyzację lubuskiej dziczyzny i uznanie jej za produkt regionalny województwa lubuskiego
W Seminarium pn. „Dobrodziejstwa kuchni myśliwskiej”, które organizowane jest w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz cyklu „Łowieckich spotkań” uczestniczą Marcin Jabłoński Marszałek Województwa Lubuskiego Grzegorz Potęga Wicemarszałek Województwa Lubuskiego oraz Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Jan Kołodziej
Podczas trwania seminarium odbędą się prelekcje pasjonatów, praktyków i specjalistów od dziczyzny, dzięki którym będzie można dowiedzieć się więcej na temat :
walorów zdrowotnych i kulinarnych jakie daje mięso z dziczyzny,
bezpieczeństwa zdrowotnego dziczyzny w procesie pozyskiwania mięsa,
pracy myśliwych w tym zakresie
Referaty zostaną wygłoszone przez:
prof. dr hab. Dariusza J. Gwiazdowicz,
prof. dr hab. Jarosława Całka,
dr inż. Ryszarda Kowalskiego,
Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego Zarządu Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze Jacka Banaszka,
Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego Zarządu ZO PZŁ Gorzów Wielkopolski Wojciecha Pawliszaka,
prof. UMK dr hab. Jarosława Dumanowskiego
Jagodę Szulc
Szefową kuchni Hotel Nadodrzański Dwór Annę Anklewicz
dr Mariusz Pacholak (producenta lubuskiego, prowadzącego Winnica Cantina)
W trakcie seminarium zaprezentowane zostaną różne potrawy przygotowane na bazie dziczyzny, a ich twórcami będą uczniowie szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, ZSOiT Żary
Produkty z dziczyzny zostaną zaprezentowane również przez lokalnych producentów: Pieczyste 2 oraz Madaks
Podczas seminarium nastąpiło również wręczenie Ambasadora LCPR dla Pani Anna Anklewicz Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia – Szefowej kuchni Nadodrzański Dwór.
Dzieje się wiele! Jeżeli nie możecie być na konferencji osobiście zapraszamy do śledzenia relacji online na Vademecum Myśliwego: https://www.youtube.com/live/abFHmmCFGbU
Relacja Lubuskiego Centrum Informacyjnego: