Dziś odbył się czwarty, ostatni w tym roku pokaz kulinarny z cyklu Rarytas Lubuski w kuchni.
Odwiedziliśmy CKZiU Sulechów.
Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie gęsiny, kaczki, owoców derenia i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.
Zanim przeszliśmy do gotowania – Pani Grażyna Dereń z Dereniówka” poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych mięsa z gęsi, ich hodowli oraz o rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi.
Opowiedziała także o owocach derenia, które przygotowała i przywiozła uczniom. W końcu nazwisko zobowiązuje!
Co wspólnie przyrządziliśmy?
Uda kacze konfitowane w gęsim tłuszczu
Pasztet – smarowidło z gęsich i kaczych wątróbek z borowikami
Kanapkę z gęsiną, pikowanymi warzywami i boczkowym majonezem
Mamy nadzieję, że uczniowie w przyszłości będą w swojej kuchni sięgać po produkty lokalne, od lubuskich producentów.
Wspierajmy naszą lokalną gospodarkę – wybierając najlepsze produkty od regionalnych producentów!
Dziękujemy za dziś Szymon Czerwiński i Dereniówka”!
Zdjęcia zrealizowane przez RED Film Production