Dziś odbył się drugi pokaz kulinarny z cyklu Rarytas Lubuski w kuchni.
Gdzie? Byliśmy w Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie mięsa z dziczyzny i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.
Tuż przed rozpoczęciem gotowania Pani Marta Forszpaniak p.o. Dyrektora Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego przybliżyła działalność naszej jednostki, omówiła grupy producentów, które wspieramy i nasze działania, a Pan Jacek Banaszek Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze poprowadził pogadankę edukacyjną dla młodzieży o walorach zdrowotnych mięsa z dziczyzny, sposobie przygotowywania mięsa i i istotnej roli łowczych w lasach.
Co przyrządziliśmy?
Comber z jelenia z jarzębiną, dynią i wędzonym selerem
Kanapkę z dziczyzny z domową bułeczką
Dzikie drożdżowe ciasto na dwa sposoby
p.o. Dyrektora Pani Marta Forszpaniak wraz z Dyrektor Szkoły Panią Bożeną Bogucką z Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze podpisały porozumienie o współpracy, liczymy na kolejne wspólne projekty!
Poznaliśmy dziś wspaniałych ludzi – nauczycieli z pasją i chętną do nauki i działania młodzież.Jesteśmy dumni, że możemy brać udział w takich projektach! Mamy nadzieję, że będą w swojej kuchni sięgać po produkty lokalne, od lubuskich producentów.
Dziękujemy wszystkim za dziś!
Zdjęcia zrealizowane przez Zdjęcia zrealizowane przez RED Film Production