„Rarytas Lubuski w kuchni” w Henrykowie

Dziś rozpoczęliśmy nasz cykl pokazów kulinarnych „Rarytas Lubuski w kuchni”.

Jest to projekt przyrządzania potraw na bazie produktów regionalnych od producentów z województwa lubuskiego.

Już drugi rok gotujemy z młodzieżą ze szkół gastronomicznych.

Dziś gotowaliśmy wspólnie z młodzieżą z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie wraz z Szefem Kuchni Szymon Czerwiński.

Nasz wielki dzień rozpoczęliśmy krótkimi prelekcjami które przedstawili:

p.o. Dyrektora Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego Pani Marta Forszpaniak, która opowiedziała o istocie produktu regionalnego i działaniach jednostki, natomiast o wyjątkowych wartościach mięsa z dziczyzny i ważnych zadaniach środowiska łowieckiego opowiedział Pan Jacek Banaszek Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze.

Następnie przeszliśmy już do pracowni gastronomicznej i do najważniejszego – do gotowania pod czujnym okiem Szymon Czerwiński.

Wspólnie z Szefem kuchni przyrządzimy:

⭐Gulasz z dzika na maślanym puree

⭐Kanapkę z szarpaną kaczką

⭐⭐Jesienną sałatę z combrem z jelenia

Mamy nadzieję, że z dzisiejszego dnia poza wielkimi emocjami, pysznymi smakami i zapachami – uczniowie zapamiętają, że dziczyzna to najzdrowsze mięso, a w połączeniu z najlepszymi produktami regionalnymi z naszego województwa stanowi idealne zestawienie.

Mamy nadzieję, że zarówno na zajęciach jak i gotując swoim najbliższym będą sięgać po nasz, najlepsze produkty regionalne!

Dziękujemy bardzo wszystkim za super atmosferę i pyszne, zdrowe dania!

Zdjęcia zrealizowane przez RED Film Production

#kupujlokalnie

#wspieramlubuskichproducentow

#produktregionalny

#lubuskie