Dziś rozpoczęliśmy nasz cykl pokazów kulinarnych „Rarytas Lubuski w kuchni”.
Jest to projekt przyrządzania potraw na bazie produktów regionalnych od producentów z województwa lubuskiego.
Już drugi rok gotujemy z młodzieżą ze szkół gastronomicznych.
Dziś gotowaliśmy wspólnie z młodzieżą z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie wraz z Szefem Kuchni Szymon Czerwiński.
Nasz wielki dzień rozpoczęliśmy krótkimi prelekcjami które przedstawili:
p.o. Dyrektora Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego Pani Marta Forszpaniak, która opowiedziała o istocie produktu regionalnego i działaniach jednostki, natomiast o wyjątkowych wartościach mięsa z dziczyzny i ważnych zadaniach środowiska łowieckiego opowiedział Pan Jacek Banaszek Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze.
Następnie przeszliśmy już do pracowni gastronomicznej i do najważniejszego – do gotowania pod czujnym okiem Szymon Czerwiński.
Wspólnie z Szefem kuchni przyrządzimy:
Gulasz z dzika na maślanym puree
Kanapkę z szarpaną kaczką
Jesienną sałatę z combrem z jelenia
Mamy nadzieję, że z dzisiejszego dnia poza wielkimi emocjami, pysznymi smakami i zapachami – uczniowie zapamiętają, że dziczyzna to najzdrowsze mięso, a w połączeniu z najlepszymi produktami regionalnymi z naszego województwa stanowi idealne zestawienie.
Mamy nadzieję, że zarówno na zajęciach jak i gotując swoim najbliższym będą sięgać po nasz, najlepsze produkty regionalne!
Dziękujemy bardzo wszystkim za super atmosferę i pyszne, zdrowe dania!
Zdjęcia zrealizowane przez RED Film Production