Witamy się z Wami z Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, gdzie w Chacie Chotków odbyły się warsztaty z producentem regionalnym.
Warsztaty poprowadziła Pani Renata i Pan Dariusz Karwan z Smaki Przylasek Pasieka Przylaski i wspólnie z nimi poznaliśmy trzy sposoby na wykorzystanie buraka w prostych i szybkich przepisach zaproponowanych przez Panią Renatę.
Przygotowywaliśmy wspólnie:
chłodnik z buraka
kiszone buraczki
carpaccio z buraka
Warsztaty tradycyjnie odbyły się w godzinach 10:00, 11:30, 13:00.
Uczestników przywitał Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Pan Jacek Urbański.
Państwo Renata i Dariusz Karwan z Smaki Przylasek Pasieka Przylaski zaprezentowali się znakomicie i rozprawili się z burakami na trzy sposoby!
Uczestnicy warsztatów przygotowali kiszone buraczki, carpaccio z buraka i chłodnik z buraka. Swoje wyroby zabrali w słoikach do domu.
Kiszone buraczki potrzebują ok. tygodnia, aby się ukisić.
Natomiast chłodnik z buraka po przygotowaniu potrzebuje dwóch godzin w lodówce. I można konsumować!
Czy Wy także doceniacie walory smakowe i ogromne zdrowotne właściwości buraków?
Państwo Karwan w swojej ofercie mają m.in. zakwasy z buraków, kiszony topinambur, miody surowe, octy owocowe.
Pieką także chleby na zakwasie.
Zachęcamy do zapoznania się z ich ofertą!
Dziękujemy za udział w dzisiejszych warsztatach i zapraszamy na kolejne!