Warsztaty 26-11-2023

NABÓR NA TĘ TURĘ WARSZTATÓW – ZAKOŃCZONY! 🙂
Dziękujemy za zainteresowanie.

Zapraszamy na zapisy na darmowe warsztaty, które odbędą się 26 listopada 2023 roku na Twoim Zielonym Targu Ochla – Zielonogórska 5, Zielona Góra.

UWAGA!
W warsztatach mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.

Temat warsztatów: „Twist z wieprzowiną na weki weków”
Termin warsztatów: 26.11.2023 r.
Godzina: 13:00
Miejsce warsztatów: Twój Zielony Targ Ochla – Zielonogórska 5, Zielona Góra – Chata Chotków.

Prowadzący: Jarosław Szlachetko – Salcum-Fixum

SALCUM-FIXUM to mała rodzinna firma, położona w Sulechowie, w województwie lubuskim.
Od 2013 roku produkuje wędliny i przetwory mięsne z wykorzystaniem naturalnych składników. Firma bazuje na surowcu pochodzącym z małych gospodarstw. W swojej ofercie Salcum-Fixum posiadają również wyroby ze świni złotnickiej, hodowanej w sposób naturalny. Surowiec, poddawany jest procesowi długotrwałego peklowania z zastosowaniem ziół. Wędzenie odbywa się wyłącznie w sposób naturalny, w tradycyjnej wędzarni, na drewnie olchowym. Do wędzenia nie używane są trociny ani dymogeneratory. W produktach nie znajdziecie gotowych mieszanek przypraw, są one mielone i komponowane samodzielnie przez właścicieli.
Firma nieustannie się rozwija, testując nowe smaki, aby trafić w coraz bardziej wymagające podniebienia konsumentów. Jak podkreślają właściciele: ,,Nigdy nie „zjeżdżamy” z jakości. Nigdy też nie staniemy się komercyjnymi wytwórcami! Co to, to nie!”
W całej karierze wędliniarskiej Salcum-Fixum odniosło kilka sukcesów: cztery produkty, zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (kiełbasa kresowa dojrzewająca, kiełbasa zabużańska rzemieślnicza, czarny salceson, bułczanka). Zdobyte zostały trzy Perły Poznańskich Targów Polagra (dania z kaczki: filet z kaczki, pasztet z kaczki, udziec solony dojrzewający oraz salceson biały) oraz dwa medale Poznańskich Targów Smaki Regionów (pasztet z kaczki z kurkami oraz pasztet z królika).
Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, zobaczyć, poczuć i posmakować pyszny wyrób, jakim jest kiełba w słoju według Salcum–Fixum!

Każdy uczestnik warsztatów otrzymuje:

  • kiełbasę w słoiku
  • ulotkę z przepisem

UWAGA!
Każdy uczestnik jest zobowiązany do wysłania osobnego zgłoszenia (jedno zgłoszenie nie stanowi rezerwacji miejsc dla większej ilości uczestników!).
Wysłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z udziałem w warsztatach ze względu na ograniczoną ilość miejsc.
Organizator będzie kontaktował się z osobami zakwalifikowanymi telefonicznie.

Nabór na szkolenie został zamknięty.
Dziękujemy za zainteresowanie.