Rarytas Lubuski w kuchni w Bobowicku

W dniu wczorajszym (15.11) Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz ZO PZŁ Gorzów Wielkopolski zorganizowało ostatni w tym roku pokaz kulinarny z cyklu „Rarytas lubuski w kuchni”. Spotkanie odbyło się w ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku

Do projektu w Bobowicku zaproszeni zostali właściciele wyjątkowego miejsca na terenie naszego województwa – Restauracji Gościniec u Deców w Karszynie – Państwo Magdalena i Mirosław Dec oraz Pani Małgorzata Pawlus – Gościniec to miejsce, gdzie dziczyzna króluje na talerzach w towarzystwie najlepszych jakościowo produktów regionalnych.

Dzięki wsparciu i zaangażowaniu Szkoły, PZŁ Gorzów Wielkopolski, pod okiem szefów kuchni, wraz z uczniami przygotowywaliśmy wspólnie:

✅ Carpaccio z szynki zrazowej z jelenia z jajkiem poche, sosem vinegrette i parmezanem

✅ Stek ze schabu jelenia podawany z puree z selera oraz z chrupkiem z selera, sosem chimichurri, chipsem z mimolette i dynią hokkaido

✅ Medaliony ze schabu z dzika w parmezanie z sosem pieprzowym z porto i ryżem basmati

Wszystkie dania skomponowane zostały na bazie najlepszych produktów regionalnych

Dziękujemy za wczorajsze spotkanie! Tak, jak poprzednie tegoroczne spotkania Rarytasowe zapamiętamy je na długo.

Zdjęcia autorstwa RED Film Production

Vademecum Myśliwego

Decowa Manufaktura

#wspieramlubuskichproducentow