Rodzaje wytwarzanych produktów:
- sery świeże,
- sery długodojrzewające z mleka krowiego.
Świadczone usługi:
- degustacje,
- warsztaty serowarskie.
Dostępność produktów i usług:
- sprzedaż tradycyjna (w miejscu siedziby),
- kontakt telefoniczny.
Opis działalności:
Winnica Mozów powstała w 2007 roku i początkowo miała się zajmować jedynie wytwarzaniem wina. Z czasem jednak okazało się, że prowadzenie winnicy to w dużej części spotkania z ludźmi, którzy też są pasjonatami smaków jak my. Wtedy zrodził się pomysł tworzenia własnych przystawek serwowanych do wina.
Od kilku lat w naszej ofercie na stałe podczas degustacji podajemy nasze sery- świeże oraz długodojrzewające. Największą popularnością cieszą się sery typu gorgonzola, typu mozzarella, ser dojrzewający macerowany w czerwonym winie, ser z pastą truflową i chyba ulubiony przez ogromną większość- ser z kandyzowaną skórką pomarańczy w czekoladowej polewie. Sery są głównie podawane jako przystawka, nie prowadzimy jednak stałej sprzedaży, nie dystrybuujemy ich do innych punktów. Zazwyczaj jest możliwość zakupu po wcześniejszym zamówieniu.
Działalność serowarska jest nieodłączną częścią Winnicy Mozów, skąd ścisłe połączenie z regionem. Mleko krowie pozyskujemy również od lokalnych producentów, gdyż zależy nam na współpracy z najbliższym otoczeniem. Natomiast w siedzibie Winnicy Mozów odbywa się cały proces przetwórstwa- ścinanie mleka, obróbka skrzepu, następnie doprawianie, prasowanie oraz dojrzewanie. Gdy sery są gotowe pakowane są próżniowo i przechowywane w chłodni.