Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Rarytas lubuski w kuchni 2024

Jesteś tutaj: Start / Rarytas lubuski w kuchni / Rarytas lubuski w kuchni 2024

Edycja 2024

Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gościł będzie w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych.

Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową.

Na spotkaniach prowadzona będzie degustacja, a uczestnikom będą rozdawane przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.

Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy.

Na każdym spotkaniu obecnych będzie kilku producentów lokalnych, którzy będą opowiadać o walorach produktów, które zostały użyte w trakcie pokazu.

W zależności od pokazu gotować będą znani kucharze z lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich.

Z każdego pokazu gotowania powstanie krótki filmik, który również będzie propagował gotowanie na bazie produktów regionalnych, co umożliwi powtórzenie potrawy we własnej kuchni w dowolnej chwili.

W roku 2023 zmieniona została formuła cyklu – pokazy warsztatów kulinarnych odbywać się będą w szkołach gastronomicznych na terenie województwa lubuskiego z udziałem uczniów i nauczycieli zawodów i szefów kuchni. Planowane w roku 2023 warsztaty kulinarne odbędą się w Gorzowie Wielkopolskim, Bobowicku koło Międzyrzecza i w Żarach.

Warsztaty odbywać się będą z wykorzystaniem produktów regionalnych, przepisy natomiast bazować będą na dziczyźnie.

Realizując projekt promujemy produkcję regionalną oraz zdrowy tryb życia i zdrowe żywienie, zachęcanie do zainteresowania się produktem tradycyjnym, regionalnym i lokalnym wśród młodego pokolenia.

Głównym produktem podczas spotkań będzie dziczyzna oraz gęsina.

Zapraszamy do obejrzenia materiałów filmowych z cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” 2024.

Henryków

Zielona Góra

Nowa Sól

Sulechów