Rarytas lubuski w kuchni
Rarytas lubuski w kuchni
„Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego.
„Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych. Od roku 2023 gości również w szkołach gastronomicznych.
Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową.
Na spotkaniach prowadzona jest degustacja, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwia im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy.