Cele i zadania
Główne cele i zadania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze
- Propagowanie spuścizny produktów regionalnych i lokalnych wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego
- Dbanie o odpowiedni wizerunek produktów regionalnych i lokalnych oraz wspieranie i koordynowanie działania podmiotów zajmujących się ich wytwarzaniem i dystrybucją.
- Informowanie o walorach produktów regionalnych i lokalnych.
- Organizowanie promocji rolnictwa i wsi województwa w kraju i za granicą w tym: konkursy, targi, wystawy, misje gospodarcze.
- Przygotowywanie informacji i opracowań dotyczących promocji i identyfikacji produktów regionalnych i lokalnych
- Prowadzenie informatycznej bazy danych o firmach przetwórstwa rolno-spożywczego i obsługi rolnictwa
- Wspomaganie inicjatyw gospodarczych oraz prowadzenie szeroko rozumianego doradztwa w zakresie działalności związanej z promocją produktów regionalnych i lokalnych oraz technologią produkcji .
- Prowadzenie działalności edukacyjnej,
- Prowadzenie działalności wydawniczej,