Sery Kozie Pazdrowscy

Sery Kozie Pazdrowscy

Sery Kozie Pazdrowscy

  • Imię i nazwisko:

    Michał Pazdrowski

  • Ulica:

    Zjednoczenia 8

  • Miejscowość:

    Nowa Sól

Rodzaje wytwarzanych produktów:

  • sery kozie,
  • sery świeże typu bundz,
  • twarożki,
  • pasty serowe,
  • bundz wędzony,
  • sery długodojrzewające,
  • inne specjały z mleka koziego,

 

Dostępność produktów:

Serowarnia zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nowej Soli przetwarza tygodniowo średnio 1000 litrów surowego mleka koziego.

Produkty od Sery Kozie Pazdrowscy można nabyć w sklepiku sąsiadującym bezpośrednio z serowarnią w Nowej Soli. Ponadto regularnie podczas targów odbywających się na Zielonym Targu w Ochli oraz Folwarku Zamkowym – Targu Śniadaniowym w Żarach i Zagrodzie Smaku w Osieku. Ponadto produkty dostarczane są raz w tygodniu do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością i restauracji w Zielonej Górze. Jeśli zachodzi potrzeba zamówiony asortyment wysyłana jest za pośrednictwem kuriera.

 

Opis działalności:

Sery Kozie Pazdrowscy to mała, rodzinna serowarnia. Wywodzi się z tradycji gospodarstwa rolnego “Borowiecka Łąka”, które specjalizowało się w hodowli kóz i produkcji mleka oraz jego przetwórstwie.

Produkcja koziego nabiału opiera się tu na wysokiej jakości surowcu od sprawdzonego dostawcy. Jest to firma, która zrodziła się z pasji i miłości do tego co naturalne. Tworzymy sery na bazie sprawdzonych receptur, manualnie , zgodnie ze sztuką serowarską. Wytwarzamy sery świeże typu bundz, twarożki, pasty oraz bundz wędzony, a także sery długodojrzewające oraz inne specjały z koziego mleka.

 

Właściciele serowarni są członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, uczestniczą czynnie w szkoleniach, seminariach oraz imprezach branżowych zarówno krajowych jak i zagranicznych. Współpracują m.in. z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu oraz Slow Food Polska.

Celem serowarni jest dostarczanie konsumentom wysokiej jakości nabiału koziego, poprzez zachowywanie i doskonalenie sprawdzonych receptur, przetwarzanie wysokiej jakości surowca, wytwarzanego metodami naturalnymi i produkowanie żywność o minimalnym stopniu przetworzenia.

 

Produkty Sery Kozie Pazdrowscy wielokrotnie były nagradzane na różnych szczeblach :

I nagroda w kategorii sery świeże i rekomendacja Slow Food Polska – ser kozi borowiecki 2011 rok,
I nagroda w kategorii sery świeże i twarogowe – pasta kozia bazyliowo-czosnkowa – 2013 rok,
I nagroda w kategorii sery świeże i twarogowe – pasta kozia chrzanowo-koperkowa – 2015 rok,
wyróżnienie w kategorii sery świeże i twarogowe – pasta kozia grecka – 2019 rok.

III nagroda ser kozi borowiecki w zalewie olejowej – Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2010 rok,
I nagroda ser kozi borowiecki wędzony – Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2011 rok,
I nagroda ser kozi typu bundz – Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2012 rok,