Debata dotycząca Strategii Rozwoju Lubuskiej Turystyki
✅ 14. marca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego zorganizowana została debata dotycząca Strategii Rozwoju Lubuskiej Turystyki.
W debacie uczestniczył sekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Piotr Borys, który zarysował strategię turystyczną na najbliższy okres
✅ Dzisiejsze spotkanie było pierwszym spotkaniem w ramach touru Ministerstwa po polskich regionach, mających na celu zachęcenie marszałków województw do tworzenia nowych strategii rozwoju turystyki.
Ponad to podczas spotkania wysłuchać można było wystąpień Dr Marka Cierpiał-Wolan – prezesa Główny Urząd Statystyczny, który zaprezentował program Turystyka +, umożliwiający zapoznanie się z rozwojem turystyki w poszczególnych regionów oraz Małgorzaty Wilk-Grzywna, wiceprezes Polska Organizacja Turystyczna, która przedstawiła strategię zintegrowanego zarządzania komunikacją marketingową do 2030 r.
✅ W ramach debaty Grzegorz Potęga Wicemarszałek Województwa Lubuskiego zaprezentował najważniejsze walory i możliwości turystyczne jakie daje województwo lubuskie. Wśród nich nie mogło zabraknąć turystyki kulinarnej, której wysoka wartość została dodatkowo podkreślona w ramach przemówienia Kingi Kowalewskiej – Koziarskiej z Winnica Kinga oraz Magdaleny Dec z Gościniec u Deców
Magdalena Dec w ramach swojego wystąpienia zaprezentowała nowy odłam rodzącej się turystyki kulinarnej, jakim są ścieżki turystyczno – kulinarne realizowane w ramach projektu Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
✅ Na koniec spotkania odbyła się debata, podczas której uczestnicy pytali m.in. o turystykę wodną na lubuskich rzekach i jeziorach.