Opowieść o miejscu, które działa już ponad 10 lat

powieść o miejscu, które działa już ponad 10 lat

Czy wybierając się na zakupy zwracacie uwagę na produkty, pochodzące z naszego województwa?
Coraz więcej osób na szczęście odpowiada, że tak, w tym od dłuższego czasu ja.
Lubuskie miody, sery, czy wędliny stają się codziennością na naszych rodzimych stołach. Zrobienie zakupów bogatych w produkty od lokalnych wystawców umożliwiają pojawiające się w coraz większej ilości sklepy z regionalnym asortymentem, czy rozmaite opcje zakupu produktów w formie online. Jednak czy zakupując tego typu produkty nie macie ochoty dowiedzieć się o nich czegoś więcej? Czy nie macie ochoty poznać bliżej producenta, która działa w Waszym ,,sąsiedztwie”?

Taką możliwość dają targi, dedykowane stricte sprzedaży produktów regionalnych. Istnieje na nich możliwość zakupienia wyrobów bezpośrednio od samych producentów, którzy z pewnością doradzą w wyborze tych, które najbardziej będą odpowiadać Waszemu podniebieniu, ale także wpiszą się w Wasz indywidualny gust, bo warto podkreślić, że produkty regionalne to nie tylko liczne wyroby spożywcze, ale również twórczość rękodzielnicza.

Takie właśnie miejsce już od ponad 10 lat funkcjonuje w Zielonej Górze – Ochli, a to wszystko, dzięki… Pauli Lencewicz i Michałowi Czarneckiemu, którzy stworzyli miejsce, będące obecnie nie tylko targiem, ale również coniedzielnie spotykającą się społecznością o podobnych zainteresowaniach, będących dla siebie jak… rodzina, czyli Twój Zielony Targ!

Inspiracja jak sami wskazują pochodzi z typowo miejskich wydarzeń, na których swoją ofertę prezentowali wytwórcy, których produkty ciężko znaleźć w dyskontach, a cieszą się szerokim zainteresowaniem.
Dlaczego nie można byłoby stworzyć miejsca, w którym produkty lokalne, na które jest popyt, stają się bardziej dostępne?

Tak właśnie narodził się pomysł na targ. A jak narodził się pomysł na miejsce? Musiało być klimatycznie. Przytulnie. Z terenem zielonym i z możliwością organizacji targu o każdej porze roku. Brzmi nierealnie w mieście? Patrząc po miejscu, w którym odbywa się targ, czyli wśród kamiennych budynków na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli wszystkie warunki zostały spełnione 😊.

Targ przyciąga wielu: zarówno osoby szukające nowych, regionalnych smaków, chcących ciekawie spędzić czas, czy tych, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez odwiedzenia swoich ulubionych producentów. Ile osób przychodzi trudno odpowiedzieć, ale faktem jest jedno – mimo że, targ funkcjonuje od godziny 10:00 do 15:00, to godzinę przed zakończeniem targu wiele stanowisk jest totalnie wyprzedanych. Tak właśnie jest teraz, po 10 latach od kiedy na targu pojawili się pierwsi wystawcy, kiedy liczba stoisk w ramach możliwości stale wzrasta i jest ich obecnie kilkadziesiąt. Ale czy tak było zawsze?

Początki jak zawsze przy wprowadzaniu ,,nowinki” na rynek nie były proste – wspominają właściciele targu. Klienci musieli otworzyć się na poznawanie nowych smaków, zmianę stylu żywienia na zdrowszy i skupiający się na lokalnych wyrobach, a także otwarcie się na inną możliwość zrobienia zakupów niż te w dyskontach.

Ogromną pracą, jaką nadal wykonują producenci i organizatorzy targu jest jednak wyjaśnienie klientowi, dlaczego produkty wytwarzane lokalnie w niewielkich przedsiębiorstwach są droższe i jakie niesie to za sobą zalety. Jak wiadomo, papier przyjmie wszystko, dlatego tak ważny jest kontakt bezpośredni wytwórcy z potencjalnym nabywcą i opowiedzenie więcej o wytwarzanym produkcie. To właśnie jest siła targu z produktami lokalnymi i to sprawia, że tak wiele osób decyduje się właśnie na taką formę zakupów.

Niektórzy wystawcy przyjeżdżają na targ od samego początku. Byli naocznymi świadkami jego rozwoju, a także budowali sobie stałą bazę klientów, z którą widzą się co tydzień od 10 lat w tym samym miejscu. Każdy z wystawców ma jedno przydzielone miejsce, dlatego ponowne znalezienie go nie jest problemem.

Co można znaleźć na targu? Rozmaite produkty spożywcze – chleby, wędliny, sery, miody, warzywa, owoce, dania gotowe, czy ciasta, a także… wyjątkowe rękodzieło!
I to nie wszystko. W końcu każdy z producentów wytwarza inny produkt i reprezentuje odmienną kategorię produktową. Obecnie jest ich co tydzień… ponad 40! Każdy inny! Paula i Michał przykładają szczególną wagę do tego, aby rodzaj produktu się nie powielał i był dopasowany do klienta.

Czy odwiedzając targ możemy wykonać jedynie zakupy produktów regionalnych? Absolutnie nie! Czeka tam na Was szereg aktywności, dedykowanych dla dzieci i dorosłych, w tym m.in…. warsztaty z producentami regionalnymi organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.

Jest to jeden z przykładów kilkuletniej współpracy Twojego Zielonego Targu z LCPR, a kolejnym są m.in…. nadchodzące 10 urodziny targu, które odbędą się już w najbliższą niedzielę!

To będzie wyjątkowy targ podczas, którego swoją ofertę zaprezentuje ponad 70. producentów, a na odwiedzających będzie czekać szereg aktywności w tym konkursy z nagrodami, występy muzyczne, warsztaty, czy degustacje produktów regionalnych.

Brzmi ciekawie? Będzie ciekawie! Zerknijcie na program i … przyjedźcie w niedzielę na targ!

Autor artykułu: Justyna Gray

Twój Zielony Targ  •  ul. Zielonogórska 5, Zielona Góra – Ochla  •