Podsumowanie roku 2023

Rok 2023 dobiegł końca. Rok pełen wyzwań, doświadczeń, kontynuacji obecnych działań, a także realizacji nowych, nieznanych przedsięwzięć. Ostatnie 365 dni nie było dla Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego łatwe. Pracy było niebywale wiele, jednak każde działania przepełniała pasja i zaangażowanie. Przezwyciężanych było wiele trudności, ale dzięki doświadczeniu zdobywanemu od 5 lat wszelkie poczynania poświadczała zdobywana przez ten okres wiedza m.in. na temat lubuskich produktów regionalnych.

Czym zajmuje się Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego?

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego to jednostka podległa Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Lubuskiego, której celem jest promocja i propagowanie działań mających na celu wspieranie wytwórców lubuskich produktów regionalnych, a także rozwój turystyki lokalnej.

W szeregu działań jednostki jest wiele tych odbywających się w kręgu lokalnym, krajowym, międzynarodowym, czy w internecie.

Najważniejszy jest Producent

Wydawać by się mogło, że lubuskie, to region, który nie jest ugruntowany w tradycję kulinarną i nie działa tu wielu producentów. Kto tak myśli jest jednak w błędzie! Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego swoimi działaniami udowadnia, że lubuskie jest regionem o bogatej turystyce kulinarnej, w którą warto się wybrać. Do dziś do bazy lubuskich producentów LCPR dołączyło aż 366 producentów, z czego aż 88 z nich dołączyło w samym 2023 roku. Są to reprezentanci wielu branż produktów spożywczych, agroturystyki oraz rękodzieła, którzy wytwarzają swoje wyroby na terenie województwa lubuskiego.

Jak znaleźć producentów z województwa lubuskiego? Ułatwieniem może być baza producentów dostępna na stronie internetowej https://www.lcpr.pl, bądź szukanie producentów z odznaczeniem Certyfikat Producent Lubuski, wydawanym przez LCPR. Takim odznaczeniem poszczycić może się już 328 producentów – z którego 77 otrzymało Certyfikat w 2023 roku.

Zeszytowym kompasem, który można mieć zawsze pod ręką jest również mapa lubuskich producentów ,,Nawigator Lubuski”. Broszura podzielona na powiaty oraz branże producenckie ułatwia w odnalezieniu wytwórcy w swojej najbliższej okolicy, a także ułatwia przygotowanie wyjątkowej podróży tropem lubuskich produktów regionalnych. W Nawigatorze znalazło się ponad 200 punktów, określających nie tylko wytwórców, ale również miejsca sprzedaży lubuskich produktów regionalnych.

Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj Lokalnie!

Myśl przewodnia, a także akcja realizowana przez LCPR, która w tym roku została rozszerzona o działanie ,,Poznaj Lubuskich Producentów. Wybieraj lokalnie”. Dlaczego? Tegoroczna kampania wspierała nie tylko lubuskich producentów, ale także lokalne miejsca sprzedaży produktów regionalnych. Akcja ma za zadanie propagowanie kupowania lubuskich produktów regionalnych, a także promowania producentów branż spożywczych, rękodzielniczych i agroturystyk. Działania nasilone są również w kierunku Związków Pszczelarzy oraz Związków Łowieckich, z którymi jednostka aktywnie współpracuje. Do aktywnego przebiegu kampanii zaangażowało się całe województwo. W dwóch miastach wojewódzkich, 12 powiatach, a także 82 gminach pojawiły się materiały dotyczące kampanii, a m.in. w mediach społecznościowych użytkownicy mieli możliwość obejrzenia filmów, zrealizowanych w trzech wybranych miejscach sprzedaży – w Zielonej Górze, okolicach Gorzowa Wielkopolskiego oraz w Żarach.

Jak co roku w ramach kampanii nawołującej do wspierania lubuskich producentów ogłoszony został konkurs na Ulubionego Producenta Lubuskiego, w którym wzięło udział ponad 1400 osób! Za rok odbędzie się 5! edycja konkursu i mamy nadzieję, że ilość uczestników zostanie po raz kolejny pobity!

Działamy dla Producentów i Konsumentów!

LCPR swoją ofertą stara się dotrzeć do jak największej grupy odbiorców – Producentów, Konsumentów i Koneserów lubuskich produktów regionalnych. Co roku dla Producentów organizowane są bezpłatne szkolenia, których tematyka uchwalana jest przez Radę Programową LCPR. W tym roku w szkoleniach wzięło udział 55 Producentów, a cykl z pewnością będzie kontynuowany również w przyszłym roku. Wszyscy Producenci mają również możliwość wypowiedzenia się na temat proponowanych działań Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Umożliwia im to Forum Lubuskich Producentów, które w tym roku odbyło się aż dwukrotnie. Uczestniczący w nim 160 przedstawicieli, związanych z wytwarzaniem lokalnych produktów miało możliwość wysłuchania prelekcji ułatwiających realizację dalszych działań związanych z ich pracą, a także wyrażeniu swojej opinii i pomysłów na dalsze możliwe kierunki działań jednostki.


Konsumenci mają z kolei możliwość dowiedzenia się więcej o wytwarzaniu produktów regionalnych, dzięki Warsztatom z Producentami Regionalnymi, które w tym roku realizowane były już po raz 3.

Tylko w tym roku w warsztatach uczestniczyło ponad 200 Uczestników, a swoją wiedzą podzieliło się 8. pasjonatów produktów regionalnych – Producenci, Rękodzielnicy, czy Szef kuchni. Każdy z 8. tegorocznych warsztatów poświęcony został innej tematyce, a Konsumenci mieli możliwość dowiedzenia się więcej na temat wytwarzanego produktu z ulotek z przepisami, a także z filmów realizowanych podczas każdego warsztatu
i udostępnianych na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.

Wydawane przez LCPR przepisy z warsztatów, podobnie, jak wspomniany ,,Nawigator Lubuski” są przykładami działalności wydawniczej LCPR. Spójna konwencja materiałów graficznych jest znakiem rozpoznawalnym jednostki. Co jeszcze wydaje jednostka? M.in. opakowania promocyjne, coroczne kalendarze, czy przepisy kulinarne z sztampowego przedsięwzięcia, czyli ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. To kolejne działanie niosące za sobą szerokie kompendium wiedzy, które w tym roku skupione było na produktach z dziczyzny. Uznani lubuscy szefowie kuchni podczas 3 niesamowitych spotkań w szkołach gastronomicznych na terenie województwa lubuskiego podzieliło się swoją wiedzą z 50 uczniami z 3 szkół kulinarnych, w efekcie czego powstało 9 przepisów na dania z dziczyzny.

Producentów promujemy w kraju, lokalnie i zagranicą!

Tam gdzie lubuscy producenci regionalni, tam również Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. LCPR stara się wspierać swoimi poczynaniami wiele wydarzeń lokalnych, na których często organizuje tzw. Strefy Produktu Regionalnego, z pełnym przekrojem produktów, umożliwiając tym samym Konsumentowi zrobienie podczas jednego wydarzenia kompleksowych zakupów produktów regionalnych. Strefy w tym roku zorganizowane zostały m.in. podczas Lubuskiego Święta Plonów tj. Dożynek Wojewódzkich w Świebodzinie, Święta Województwa Lubuskiego w Krośnie Odrzańskim, czy Bytomiu Odrzańskim, Kaziuków organizowanych na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli, a także podczas wydarzeń odpustowych w Rokitnie.


Jedno jest pewne – w Lubuskim mamy się czym pochwalić, dlatego LCPR wykonuje również działania realizowane ze środków unijnych, dzięki którym lokalni producenci mają możliwość nawiązania współpracy z organami zagranicznymi. W tym roku do takich działań należało 7 zrealizowanych misji gospodarczych, a także udział przedsiębiorców w katalogach firm MŚP. Łącznie finansowa i niefinansowa pomoc de minimis trafiła do niespełna 150 wytwórców.

Dowiedz się o naszych działaniach więcej

W LCPR dzieje się naprawdę wiele, dlatego, aby na bieżąco zachować kontakt z odbiorcami jednostka współpracuje z mediami lokalnymi oraz instytucjami z województwa lubuskiego. Dzięki ścisłej współpracy mieszkańcy informowani są na bieżąco o tym co dzieje się u lokalnych wytwórców. Prężnie działa również Facebook Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, na którym w samym 2023 roku pojawiło się ponad 370 wpisów.

Wszystkie powyższe liczby mówią same za siebie – warto wspierać lubuski produkt regionalny.