Rarytas lubuski w kuchni 2022
Edycja 2022
„Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych.
Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową.
Na spotkaniach prowadzona jest degustacja, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy.
Na każdym spotkaniu obecnych jest kilku producentów lokalnych, którzy opowiadają o walorach produktów używanych w trakcie pokazu.
W zależności od pokazu gotują znani kucharze z województwa lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich.
Z każdego pokazu gotowania powstaje krótki filmik, który również będzie propagował gotowanie na bazie produktów regionalnych, co umożliwi powtórzenie potrawy we własnej kuchni w dowolnej chwili.
W 2022 roku „Rarytas lubuski w kuchni” gościł w restauracjach, zarówno dużych, jak i w mniejszych, kameralnych lokalach. Podczas cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni” w roku 2022 zrealizowano cztery spotkania kulinarne.
Zapraszamy do obejrzenia materiałów filmowych z roku 2022.