Nasze najbliższe warsztaty pobudzą waszą kreatywność, dzięki której stworzycie fantastyczne, słodkie dzieła sztuki, czyli prawdziwy ,,Jesienny Torcikowy zawrót głowy“
Aktualności
Aktualności
II Konferencja Pszczelarska w Gorzowie Wielkopolskim
W sobotę 22 października br. w Auli Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się II Konferencja Pszczelarska organizowana przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy
w Gorzowie Wielkopolskim i Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
VIII Wielkie Łowy w Puszczy Żagańskiej
W niedzielę 23 października na terenie Żagańskiego Pałacu Kultury w Żaganiu Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Zielonej Górze zorganizował „VIII Wielkie Łowy w Puszczy Żagańskiej”, a przy współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego w trakcie wydarzenia ofertę swoich produktów mogli zaprezentować lubuscy producenci lokalni.
Udział LCPR w VII Sejmiku Turystycznym
19 października 2022 Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego wzięło udział w VII Sejmiku Turystycznym organizowanym przez Lubuską Regionalną Organizację Turystyczną LOTUR w ramach lubuskich obchodów Światowego Dnia Turystyki – ,,Nowe podejścia do turystyki”.
Konferencja prasowa w ,,Gościńcu u Deców”
W dniu dzisiejszym, w Kargowej Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało konferencję prasową, poświęconą niedawno otwartej restauracji, serwującej dania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Głównym produktem królującym w karcie jest dziczyzna.
Strefa Produktu Regionalnego LCPR podczas uroczystości w Rokitnie
1 października na terenie Sanktuarium MBCS w Rokitnie Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego podczas uroczystości różańcowych, odbywających się w Sanktuarium.
Wypiek pizzy regionalnej – warsztaty z ,,Pizza Event”
1 października na terenie Sanktuarium MBCS w Rokitnie Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego podczas uroczystości różańcowych, odbywających się w Sanktuarium.
Trwa misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante
W dniach 20-25 września 2022r. odbywa się misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante połączona z udziałem w międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante.
Miodobranie z udziałem Lubuskich Pszczelarzy
W dniu 17 września w Zaborze Lubuski Związek Pszczelarzy wraz z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało w Lubuskie Centrum Winiarstwa III Lubuskie Miodobranie czyli święto lubuskich pszczelarzy i płynnego złota czyli naszego lubuskiego miodu.
Korowód Winobraniowy z udziałem Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego
W tym roku oprócz Strefy Produktu Regionalnego Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zapromowało paletę produktów regionalnych i lokalnych w Korowodzie Winobraniowym.
Strefa Produktu Regionalnego podczas Jarmarku Winobraniowego 2022
Od soboty 03. września na Placu Powstańców Wielkopolskich przy Filharmonii wystartowała Stefa Produktu Regionalnego. W Strefie swoją ofertę prezentują wytwórcy produktów z branży spożywczej oraz rękodzielnicy z województwa lubuskiego.
XXIII Lubuskie święto Plonów, czyli Dożynki Wojewódzkie 2022
4 września 2022 roku w niedzielę w powiacie strzelecko-drezdeneckim, w Zwierzyniu, odbyło się „XXIII Lubuskie święto Plonów”, czyli Dożynki Wojewódzkie 2022.
Nabór na misję do Hiszpanii – Alicante rozstrzygnięty
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze informuje, że do udziału w misji gospodarczej do Hiszpanii – Alicante połączonej z wizytą na targach ALICANTE GASTRONÓMICA w terminie 20-25.09.2022r. zostały zakwalifikowane firmy.
Zakwas i chleb – Warsztaty z Piekarnią Zdrowy Bochen
Ogłaszamy nabór na kolejne warsztaty z Producentem Regionalnym!
Nabór na misję do Hiszpanii – Alicante rozstrzygnięty
Zapraszamy lubuskie firmy, szczególnie z branży spożywczej i branż komplementarnych, przemysłu HoReCa oraz e-commerce do udziału w misji gospodarczej do Hiszpanii – Alicante w dniach 20-25 września 2022 r.
Dożynki Diecezjalne w Rokitnie
15 sierpnia Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefię Produktu Regionalnego podczas Dożynek Diecezjalnych, które odbywały się w Rokitnie na terenie Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej.
PODSUMOWANIE CYKLU ,,RARYTAS LUBUSKI W KUCHNI” 2022
To już jest koniec tegorocznego cyklu kulinarnego ,,Rarytas Lubuski w kuchni”.
Warsztaty z producentem regionalnym – Qzko
W dniu wczorajszym 31 lipca w niedzielę odbyły się kolejne warsztaty z producentem regionalnym, podczas których uczestnicy samodzielnie wykonywali ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami według Qzko.
Trwa misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Grecji-Krety
Misji przewodniczy Pan Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W wydarzeniu bierze udział 9 lubuskich przedsiębiorców z branży spożywczej i branż komplementarnych wraz z przedstawicielami samorządu.
Ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami – warsztaty z Qzko
W najbliższą niedzielę wraz z Twój Zielony Targ zapraszamy na warsztaty, dzięki którym stworzycie samodzielnie ser typu bundz podpuszczkowy z ziołami według Qzko
Materiały filmowe ,,Rarytas przy grillu”
Czwarte i ostatnie spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – ,,Rarytas przy grillu” odbyło się 22. czerwca w Sivy Dym Grill&Chill w Sulechowie – miejsca prowadzonego przez producentów wędlin Salcum-Fixum.
Materiały filmowe ,,Rarytas w Dąbiu. Leśne opowieści”
Trzecie spotkanie w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – ,,Rarytas w Dabiu. Leśne opowieści” odbył się 15. czerwca w Restauracji na terenie Kompleksu Wypoczynkowego TEMAR w Dąbiu.
Materiały filmowe ,,Rarytasik Lubuski”
Drugie spotkanie w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – ,,Rarytasik Lubuski” odbył się 8. czerwca w Restauracji ViaVilla w Nowym Kramsku. Wydarzenie skierowane było do najmłodszych koneserów produktów regionalnych.
Materiały filmowe ,,Rarytas w Mierzęcinie”
Rozpoczynamy cykl filmów z tegorocznych spotkań kulinarnych ,,Rarytas Lubuski w kuchni”!
Zapowiedź cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”
Rozpoczynamy cykl filmów z tegorocznych spotkań kulinarnych ,,Rarytas Lubuski w kuchni”!
Nabór na misję gospodarczą do Grecji na wyspę Kretę rozstrzygnięty
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze informuje, że do udziału w misji gospodarczej do Grecji – Krety na konferencję International Conference on Environment, Agriculture and Biotechnology połączoną z wizytą w regionie partnerskim w terminie 25-29.07.2022r. zostały zakwalifikowane firmy.
Festiwal Polskich Win Musujących
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w dniu 25 czerwca gościło na FESTIWALU POLSKICH WIN MUSUJĄCYCH podczas Weekendu Wolnego Czasu w Krosno Odrzańskie.
“Rarytas przy grillu” – ostatnie spotkanie kulinarne z cyklu “Rarytas Lubuski w kuchni”.
Prezentujemy Wam przepisy z wczorajszego wydarzenia “Rarytas przy grillu” czyli ostatniego spotkania kulinarnego z cyklu “Rarytas Lubuski w kuchni”.
,,Rarytas Lubuski w kuchni” – Rarytas przy grillu”.
Witamy Was w Sulechowie! – u producenta Salcum-Fixum w Sivy Dym Grill & Chill. Właśnie tu odbywa się ostatnie spotkanie kulinarne z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni” pod nazwą „Rarytas przy grillu”.
UWAGA – nabór na warsztaty z Producentami Regionalnymi nie odbędzie się
Co prawda przed nami ostatnia niedziela w miesiącu, a jak ostatnia niedziela to powinniśmy ogłaszać nabór na warsztaty z Producentami Regionalnymi.
Strefa Produktu Regionalnego LCPR podczas uroczystości odpustowych w Rokitnie
18 czerwca Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego w Rokitnie podczas obchodów jubileuszowo-odpustowych na terenie Sanktuarium NMBCS w Rokitnie
Drugie tegoroczne spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas w kuchni” – Rarytasik Lubuski
8. czerwca 2022 roku w Restauracji ViaVilla w Nowym Kramsku odbył się kolejny pokaz kulinarny w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”.