Lubuscy przedsiębiorcy wraz z delegacją samorządową uczestniczyli w międzynarodowych targach Food Ingredients Europe w Paryżu, które są wiodącą na świecie platformą składników żywności i napojów. Odbywająca się co dwa lata w dużym europejskim mieście Fi Europe & Ni zrzesza wiodących światowych dostawców żywności i napojów oraz specjalistów w dziedzinie badań i rozwoju, produkcji i marketingu, aby zaprezentować najbardziej różnorodną gamę nowych, innowacyjnych składników i usług.
Podczas wizyty na targach przedsiębiorcy uczestniczyli w licznych spotkaniach B2B podczas których odbyli szereg owocnych rozmów biznesowych, które dają nadzieję na finalizację.
Delegacja samorządowa pod przewodnictwem Wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna złożyła wizytę w Senacie, gdzie spotkała się z Senatorem z Regionu Alp Nadmorskich Panem Jeanem Pierre Leleux. Pan Senator jest szefem parlamentarnej grupy przyjaźni polsko – francuskiej. Podczas spotkania został poruszony temat aktywnej współpracy pomiędzy Województwem Lubuskim, a grupą przyjaźni polsko – francuskiej.
Uczestnicy misji złożyli również wizytę studyjną w serowarni Fromagerie de Ganot, która jest najstarszą fabryką sera w Brie. Gospodarstwo Fromagerie de Ganot jest tradycyjnym rafinerem sera Brie. Delegacja zwiedziła muzeum, piwnice, w której dojrzewają sery oraz zapoznała się z historią produkcji tych wyjątkowych wyrobów.
Organizatorem wyjazdu jest Województwo Lubuskie – Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
w Zielonej Górze.
Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu „Promocja gospodarcza regionu poprzez udział w zagranicznych targach i misjach zagranicznych” ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020, w ramach Osi Priorytetowej 1, Działanie 1.4.1 Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MSP – projekt realizowany poza formułą ZIT.