W sobotę 3 października Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego podczas uroczystości odpustowo-różańcowych w Sanktuarium w Rokitnie zorganizowało Strefę Produktu Regionalnego.
Producenci zaprezentowali swoje produkty, a także wzbogacili wiedzę odwiedzających o tajniki zastosowania naturalnych produktów w codziennej profilaktyce.
Po ceremoniach odpustowych odwiedzający stoiska byli bardzo zainteresowani ofertą producentów produktów regionalnych, zwłaszcza historią powstania naturalnych produktów, jak i ich niesamowitym działaniem na zdrowie. Dużą popularnością cieszyły się wędliny, chleby, oleje, kiszonki i różnego rodzaju miody, które jak usłyszeliśmy „leczyły duszę samym smakiem”.
Strefę produktu regionalnego odwiedzili Pan Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego i Pan Wojciech Kozieja – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi, którzy zapoznali się z szeroką ofertą produktów od lokalnych producentów.
Po zakończonej celebracji na ręce biskupa diecezji zielonogórsko-gorzowskiej – Tadeusza Lityńskiego i kustosza sanktuarium w Rokitnie – ks. Piotra Bortnika Wicemarszałek Tomczyszyn wraz z Przewodniczącą Rady Programowej Panią Grażyną Dereń złożyli podziękowania za okazywane wsparcie lubuskim producentom i po raz kolejny możliwość zorganizowania strefy produktu regionalnego na terenie Sanktuarium.