W dniach 13 – 15 maja 2019 roku Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze zorganizowało wyjazd studyjny do Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w województwie małopolskim. Misją CPL jest tworzenie i wspieranie inicjatyw sprzyjających utrzymaniu małych, tradycyjnych gospodarstw rolnych, starych gatunków zwierząt i odmian roślin, a przez to dbanie o zachowanie tradycyjnej polskiej wsi dla przyszłych pokoleń. Podczas wyjazdu zapoznano się także z działalnością Małopolskiej Organizacji Turystycznej oraz odwiedzono Winnicę Nowizny. Winnica ta znajduje się na Trasie: Punkty Wsi dla Smakoszy. Ponadto grupa miała okazję zobaczyć inny szlak – Małopolską Trasę Smakoszy, na której zlokalizowane są karczmy regionalne z Małopolski, w których serwowane są regionalne dania. Dzięki temu można głębiej poznać region i jego specyfikę, wraz z atrakcjami turystycznymi, dziedzictwem historycznym i kulturowym.