7 kwietnia 2019 roku Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze wzięło czynny udział w XV edycji „Kaziuków” – jarmarku wiosennych kolorów i kresowych smaków, odbywającego się w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli.
LCPR na swoim stoisku częstowało smacznym żurkiem przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Kramska, który cieszył się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Twórcy, wytwórcy, producenci i usługodawcy związani z produktem regionalnym i lokalnym, którzy do tej pory nie zgłosili się do LCPR mieli okazję dowiedzieć się o istnieniu jednostki oraz poznać jej główne filary działalności. Osoby zainteresowane współpracą z centrum mogły wypełnić ankietę i tym samym dołączyć do tworzonej bazy producentów produktów regionalnych i lokalnych.
*„Kaziuki” nawiązują do tradycji wileńskich odpustów na Świętego Kazimierza Królewicza, kultywowanych również w naszym regionie. Podczas tegorocznej edycji można było podziwiać m.in. jarmark rękodzieła i sztuki, spróbować tradycyjnego jadła (cepeliny, bliny, pierogi, pajda chleba, wyroby wędliniarskie i inne), posłuchać koncertów, wziąć udział w warsztatach wicia palm i zdobienia pisanek wielkanocnych oraz warsztatach rzeźbiarskich. Dodatkowymi atrakcjami były zabawy dla dzieci, możliwość zwiedzania muzealnych ekspozycji, a także przejazdy bryczką.