Rarytas lubuski w kuchni 2021
Edycja 2021
„Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl sześciu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gościł będzie w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych.
Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową.
Na spotkaniach prowadzona będzie degustacja, a uczestnikom będą rozdawane przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy.
Na każdym spotkaniu obecnych będzie kilku producentów lokalnych, którzy będą opowiadać o walorach produktów, które zostały użyte w trakcie pokazu.
W zależności od pokazu gotować będą znani kucharze z lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich.
Z każdego pokazu gotowania powstanie krótki filmik, który również będzie propagował gotowanie na bazie produktów regionalnych, co umożliwi powtórzenie potrawy we własnej kuchni w dowolnej chwili.
Zapraszamy do obejrzenia materiałów filmowych z cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” 2021.