LUBUSCY POSZUKIWACZE SMAKÓW
Zapraszamy na wirtualną, kulinarną podróż pełną smaków i zapachów. Tu teraźniejszość łączy się z tradycją, jedzenie ze zdrowiem a gotowanie z pasją. O czym mowa? Już spieszymy z odpowiedzią: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze przystąpiło do projektu pn. „Lubuscy Poszukiwacze Smaków” realizowanego przez Radio Zachód. W ramach wspólnych działań powstają emisje dotyczące wybranych producentów regionalnych, ich historii i potraw powstałych na bazie ich wybitnych lokalnych produktów, przygotowanych w dalszej kolejności przez niezwykle charyzmatycznego szefa kuchni Tomasza Proca.
Rezultat można było usłyszeć w dziś (w piątek) na antenie Radia Zachód o godz. 18.00.
Jeśli nie mieli Państwo okazji posłuchać audycji, to nic straconego, ponieważ na stronie www.zachod.pl w zakładce Podcasty pod tytułem „Lubuscy Poszukiwacze Smaków”, czyli: na https://zachod.pl/1101771/21-gesina-na-11-listopada/ oraz na https://www.facebook.com/radiozachod/videos/1125820225738543 znajdziecie zarówno audycję jak i materiał wideo! A czego dotyczył wyżej wspomniany odcinek? Pierwszy odcinek to prezentacja Gospodarstwa Agroturystycznego Dereniówka w Lubiechni Wielkiej oraz jej barwnej właścicielki pani Grażyny Dereń. A jak myślimy o Dereniówce, to pierwszym skojarzeniem jest oczywiście słynna gęsina i to ona właśnie trafiła pod nóż naszego szefa kuchni z Restauracji Picaro pod Strzechą. Pyszna i soczysta pierś gęsi w sosie z derenia w towarzystwie dyniowego piure. Na tym nie koniec. Pierogi z maślanym farszem z gęsiny. Zapraszamy Was do magicznej Dereniówki gdzie produkt równa się serce!
A to dopiero początek… Kolejny odcinek „Lubuskich Poszukiwaczy Smaków” pojawi się w piątek 22 listopada o godzinie 18.00 na antenie Radia Zachód i dotyczyć będzie dyni, a dokładniej miejsca pełnego dyń, czyli Dyniowego Pola w Rokitnie.